Nevada – akár napokig is várhatunk a királycsináló államra

2022. november 09. 16:51

Napokig fogják számolni a levélszavazatokat.

2022. november 09. 16:51
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Jelen állás szerint 48 szenátora van a demokratáknak és szintén 48 a republikánusoknak a 100 tagú Szenátusban.

Négy államban még nem dőlt el a küzdelem: Nevadában, Alaszkában, Arizonában és Georgiában.

Így állnak cikkünk írásakor a legnagyobb csatatérállamok 

  • Wisconsin volt az ötödik billegő állam szerda délutánig, a szavazatok 94 százalékának összeszámlálása után azonban a republikánus Ron Johnsont 50.5 százalékkal vezetésével várhatóan már nem tudja befogni a demokrata Mandela Barnes, aki 49.3 százalékon áll.
  • Arizonában 67 százalékos összesítésnél a demokratapárti Mark Kelly támogatottsága 51.4 százalékos, a kihívó republikánus Blake Mastersé pedig 46.4 százalékos.
  • Alaszkában szintén 67 százalékos feldolgozottságnál Kelly Tshibaka, a republikánus szenátorjelölt vezet a szintén republikánus Lisa Murkowski előtt, itt biztosan konzervatív győzelem lesz.
  • Georgiában 96 százalékos összesítésnél a demokrata Raphael Warnock hajszállal vezet a republikánus Herschel Walker előtt, 49.2, illetve 48.7 százalék a támogatottságuk – erről külön cikkünkben írtunk.

Nevada is királycsináló lehet

Nevada a 2022-es választási küzdelem ötödik fontos helyszíne, az egyik nagy billegő állam, ahol rendkívül szoros a szenátusi verseny. A leadott szavazat 80 százalékának megszámlálása után

a republikánus Adam Laxalt 49,9 százalékkal vezet a demokrata Catherine Cortez Masto előtt,

akinek jelenleg 47,2 százalékos támogatottsága van.

Cortez Masto, az Egyesült Államok első spanyol ajkú szenátora 2017-től tagja a felsőháznak, most újraválasztásáért indult a megmérettetésen. Konzervatív kihívója Adam Laxalt, az állam volt főügyésze, aki 2018-ban már indult a nevadai kormányzói tisztségért, sikertelenül.

Napokig fogják számolni a levélszavazatokat

A helyi választási szabályok szerint minden olyan levélszavazatot, minden olyan elektronikus úton beérkezett voksot össze kell számolni, amelynek keltezése november 8-a, és szombat éjfélig beérkezik a választási központba.

Szavazatszámlálók szerint

több ezer ilyen mail-voks érkezett, ezek kiértékelése napokig fog tartani,

ezért ezen a héten aligha lesz hivatalos eredmény. És ezzel elképzelhető, hogy az országos szenátusi verseny véderedménye sem lesz megjósolható, hiszen minden jel szerint a szoros verseny miatt egy szenátori mandátumon fog eldőlni a többség.

Az 50 szövetségi állam két-két szenátort delegál a Kongresszus felsőházába, a 100 szenátor közül 35 mandátumáról döntöttek a választók november 8-án.  A Biden-ciklus első két évében 50-50-es mandátumegyenlőség volt a Szenátusban, a demokratapárti Kamala Harris alelnök szavazatával volt meg a Demokrata Párt többsége.

 

Nyitóképen: A republikánus szenátorjelölt Adam Laxalt integet egy panelbeszélgetést követően július 8-án Las Vegas-ban. Fotó: Ronda Churchill / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 10. 14:09
Kibírjuk.
Ólat a trolloknak
2022. november 10. 11:21
Idő kell a szavazatok eltüntetéséhez, meg hamisak előállításához.
kaffogó hebrencs
2022. november 10. 10:42
Nevadában laknak olyan három millóan. Mi tart ilyen sokáig?
pipa89
2022. november 10. 10:03
Ááááá, ezek mindenkit megvesznek kilóra! Most még idejük is lesz rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!