Botrányba fulladt az új parlament első ülése a szélsőbalosok miatt

2022. október 08. 12:00

Az ellenzéki bekiabálások és dörömbölések miatt csaknem beszüntették a Parlamentben tartott képviselői ülést. Az ellenzék több fronton támadott, a házelnök az ülés berekesztésével fenyegetett. Napra pontosan 120 éve, 1902. október 8-án, az új parlamentben tartott első ülésen.

2022. október 08. 12:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Régóta várt az épületre az ország, hiszen 1885-ben indult a monumentális építkezés. A képviselők is már türelmetlenkedtek, éppen ezért még folyt az építkezés, amikor 1902. október 8-án megtartották a Steindl Imre tervezte Országházban az első ülést. Mivel már 1896-ban, a millenniumi ünnepségek idején tartottak egy avatást, napra pontosan 120 éve még pezsgőt sem bontottak. A képviselők megcsodálták a meseszép kupolatermet, aztán belekezdtek egymás szapulásába.

A Magyarország című lap így írt a jeles napról: „Ma tartotta a képviselőház az első ülését az új parlamenti palotában. Ünnepélyesség, formalitás nem volt semmi ez alkalommal: hanem volt ahelyett lárma és rendzavarás, sőt, kicsi hija hogy az új palotabeli első ülést a rend felbomlása miatt föl nem függesztette az elnök.”

Az ellenzék több aktuális témában rontott a kormánypártra.

Például azzal, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király előzetesen október 6-ára rendelte el az ülésnapot, ami szerintük az aradi vértanúk miatt különös érzéketlenség. Ezért is tartották az első ülést a Parlamentben két nappal később.

Egy ritka fotó 1892-ből, amikor még csak épült a Parlament (fent, bal oldalon). Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György fényképei

Miután Apponyi Albert házelnök az ülés elején felolvasta a király üzenetét és „legkegyelmesebbként” említette az uralkodót, elszabadult a pokol. Az ellenzékiek gúnyos bekiabálásokat tettek, mondván, ha annyira kegyelmes, miért nem jött el az új Parlament első ülésére? Széll Kálmán miniszterelnök is szót kért, ám az ellenzék nem akarta meghallgatni. Tomboltak, kiabáltak, dörömböltek. A lapok szerint a karzaton ülő közönség élvezte a látványt, és viccesen megjegyezték, a nagy hangzavar miatt nehogy megrepedjenek a díszes márványlapok. Apponyi rendre intette az ellenzéket és felvetette, ha ilyen botrányos közjátékokat lát, berekeszti az összejövetelt.

Nekem kötelességem a tanácskozás rendje felett őrködöm (Nagy zaj a szélsőbaloldalon) és én ezt a kötelességemet mindenkivel szemben teljesíteni fogom, ezért jót állok. Méltóztassék tehát a miniszterelnök urat meghallgatni, mert ebben a parlamentben kötelesség mindenkit meghallgatni (Tetszés a jobb oldalon, zaj a szélsőbaloldalon)."

Ifj. Ábrányi Kornél, író, újságíró a következőképpen foglalta össze frappánsan az első ülésnap krónikáját: „A rövid és száraz ülés helyett így lett egy hosszú és izgatott felavatás. S eközben a fényes márványfalak és az aranyozott oszlopok megbotránkozva ragyogtak.” Majd feltette az elgondolkoztató kérdést: „S ha így kezdődik, milyen lesz a folytatás?”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2022. október 09. 11:20
Raffay professzor urat tessék nézni.
röviden
2022. október 08. 17:29
Két év múlva a bútorzatot is szétverték.
Alcofrybas
2022. október 08. 14:59
"Az ellenzék több aktuális témában rontott a kormánypártra. Például azzal, hogy Ferenc József osztrák császár és magyar király előzetesen október 6-ára rendelte el az ülésnapot, ami szerintük az aradi vértanúk miatt különös érzéketlenség" Október 6., és az Aradi vértanúk iránt érzékenységet mutatók szélsőbalosok? Já, natürlich.
Tidal_wave
2022. október 08. 14:39
"Remélem, még nem ittak az urak" https://youtu.be/JHw5NfdJAWA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!