Vannak még „csodafegyverek” a modern hadviselésben? – Háború, közelről

2022. április 28. 19:01

A hadak ura a számbeli fölény oldalán áll: míg az amatőrök a harcászatról beszélnek, a hivatásosok a logisztikáról. A modern háborúk már nem elsősorban a csatamezőn dőlnek el.

2022. április 28. 19:01
null

Nyitókép: NATO-erők partraszállása a norvégiai Cold Response hadgyakorlaton (via NATO FB)

 

Folytatódik biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerzőnk, Somkuti Bálint Háború, közelről cikksorozata az ukrajnai háború legfontosabb, legérdekesebb aspektusairól és tanulságairól. 

***

Részben Hollywood nyomán sajnos egy teljesen téves kép él kontinensünk közvéleményének egy jelentős részében a háborúkról. Amelyben léteznek egyszemélyes hadseregek, csodafegyverek és mindent egy csapással megoldó hadműveletek, megoldások. 

Ehhez az illúzióhoz az a szerencsés tény is hozzájárult, hogy Európa magországainak területén 1945 óta nem volt fegyveres konfliktus. Sajnos a Balkánt felperzselő dél-szláv háborúk meg sem érintették a nyugati közvéleményt. 

A februárban kirobbant orosz-ukrán háború nyomán azonban hirtelen mindenhol megjelentek

a korábbi virológusokból és pandémiakutatókból hirtelen katonai szakértővé avanzsált foteltábornokok.

Fő jellemzőjük, hogy akár csodafegyvereknek kikiáltott eszközökről, akár a konfliktus okairól, esetleg hosszáról van szó, mindenkinél jobban tudják a tutit.

Pedig a háborúk dinamikáján, belső törvényszerűségein még az olyan korszakalkotó zsenik, mint Nagy Sándor, Julius Caesar vagy éppen Napóleon sem tudtak változtatni. Sőt. Sikereiket leginkább annak köszönhették, hogy felismerték és alkalmazták ezeket a folyamatokat, jelenségeket. 

Éppen ezért teljesen meddő dolog a már korábban bemutatott Javelineket, vagy éppen a másik oldalon a hiperszonikus rakétákat valamiféle misztikus erővel felruházni.

A hadtörténelemben elvétve akad csak egy huszárvágásszerű megoldás,

vagy egy olyan eszköz, amely váratlan bevetése ténylegesen megfordította, vagy akárcsak eldöntötte a konfliktus menetét. Ugyanez igaz egyébként egyes új harceljárásokra, harcmodorokra is, amelyeknek drasztikus, sőt forradalmi változásokat szokás tulajdonítani. A nukleáris fegyverek kivételével. 

A valószínűleg kora újkori eredetű, a címben átfogalmazott mondás szerint „a Háború Istene a nagyobb zászlóaljakat szereti”. Omar Bradley tábornok ezt úgy fogalmazta meg, hogy

az amatőrök a harcászatról beszélnek, a hivatásosok logisztikáról.

A fenti mondások logikája könnyen belátható. Az a hadsereg, amelyik könnyebben képes veszteségei pótlására, hiába veszít akár többször is a csatamezőn végül győzedelmeskedik. 

Jó példa erre a köztársaságkori Róma, amely a II. pun háborúban többször is jelentős vereséget szenvedett Hannibáltól, azonban szilárd szövetségesi rendszerének hála újra és újra erős hadseregeket tudott a csatába küldeni. De hasonló a hazájuk szabadságáért harcoló vietnámiak esete is, akik az amerikaiakkal szemben az összes jelentősebb csatát elvesztették, de kitartásuknak köszönhetően végül győzedelmeskedtek.  

Éppen ezért egy új fegyver, egy új harci eszköz hadrendbe állítása nem hoz, nem hozhat fordulatot. Egy-egy csatát, egy hadjáratot még meg lehet nyerni velük, de tartós sikert a modern háborúkban nem igazán lehet így elérni. Ráadásul egy újításnál a kezdeti gyerekbetegségek megszüntetése,

a leghatékonyabb használati mód megtalálása, a megfelelő mennyiség legyártása mind-mind idő. 

Idevágó példa a valóban forradalmi Messerschmitt Me-262 sugárhajtóműves vadászgép példája. Azon túl, hogy a legyártott kisszámú repülőgép komoly gondokkal küzdött, példának okáért nem lehetett hirtelen gyorsítani a kiforratlan hajtóműveik miatt, a létszámfölényben lévő amerikai pilóták szinte tetszésük szerint lőtték le őket felszállás közben. 

Visszatérve a logisztikához: a szállítási feladat néven ismert matematikai módszer is a II. világháborúban jött létre. Ide kapcsolódik a mennyiség és minőség örök kérdése is. Megint csak az utolsó világégésből vett példát hozva: hiába volt szükség 5-8 harckocsira – Shermanre vagy T-34-esre – még a szövetségesek saját számításai szerint is egy Tigris vagy Párduc kilövéséhez, ha a gyártás több mint tízszeresen múlta felül azokét, a végkifejlet nem lehetett kétséges. 

De a logisztika nem csak a fenti hadászati, azaz stratégiai szinten játszik kiemelt szerepet, hanem a hadelmélet alacsonyabb szintjén is, a hadműveletin. 

Nem véletlen, hogy

az Ukrajna elleni első orosz támadás kudarcának egyik fő okaként a logisztikai rendszer összeomlása nevezhető meg,

természetesen az ukrán fegyveres erők és a lakosság szilárd ellenállása mellett. 

Az már a támadás előtt is ismert volt, hogy az orosz fegyveres erők szervezetileg is kevesebb szállító egységet tartalmaznak, mint a nyugatiak, azonban korlátai csak a február 24-én megindított támadás után váltak egyértelművé. Könnyen megérthető, hogy az üzemanyagból és élelmiszerből, sőt a hírek szerint egyes helyeken a lőszerből is kifogyott orosz katonák miért hagyták magukra járműveiket, és miért akadt el az előrenyomulás a legtöbb helyen. 

Érdekes elemezni az orosz nagy hatósugarú fegyverekkel végrehajtott csapások célpontjait is. A háború kirobbanása óta ugyanis az orosz vezetés szisztematikusan pusztítja az ukrán fegyveres erők hosszútávú fenntartásához szükséges infrastruktúrát, legyenek azok akár az ország legtávolabbi pontján, például a lengyel határhoz közel. A hagyományos logika azt diktálta volna, hogy ezeket az eszközöket a megindult támadás minél nagyobb sikerének érdekében, az utánpótlási vonalak és a harctevékenységekhez közeli bázisok ellen vessék be. Érdekes módon erre csak a közelmúltban került sor, vélhetően a fokozódó nyugati fegyverszállítások miatt, valamint a Kelet-Ukrajnában csoportosuló ukrán főerők bekerítésének támogatására. 

Összefoglalva a fentieket:

a modern háborúk már nem elsősorban a csatamezőn dőlnek el,

nem olyan körülmények között amelyekre egyetlen zseniális vagy kreatív megoldás, illetve eszköz jelentős hatást gyakorolhatna; hanem messze a frontvonalak mögött: a hátországban és a gyárakban. 

Az örök mondás ma is igaz: mi kell a háborúhoz? Pénz, pénz, pénz! 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. április 30. 07:37
Alighanem az A terv az volt, hogy megbuktatják Zelenszkijt pár nap alatt és akkor nincs szükség az egész balhéra, már rég tárgyalnának, sőt talán már azon is túllennénk. De az ukránok inkább beleálltak/beleállatták őket ebbe, cserébe az oroszok lassan de biztosan téglaporrá lövik az ország felét. A legnagyobb gond, hogy a nyugat amíg fegyverszállításokról és nem a béléről beszél, addig még befele megyünk ebbe a konfliktusba. A NATO elvileg nem része a konfliktusnak, de lassan minden tagja szállít fegyvereket és irreguláris veteránok/zsoldosok jelentkeznek önként harcolni. Az USA-nak persze érdeke Oroszország gyengítése, amiből sejthető, hogy a szankciók nem csak a háború aktív időszakára, hanem utána is fenn fognak maradni, azaz ismét sikerül Európát szeparálni az orosz nyersanyagoktól. Amivel ugye mi Európaiak biztosan veszítünk. Ugyanakkor keveset beszélünk a Donbasz szénhidrogén, vasérc és egyéb ásványkincs tartalékairól. Ezek kiaknázására 30 éve volt Ukrajnának, de lényegében bele sem kezdtek egy exportálható mennyiség kitermelésébe. Talán sejthető, hogy az amerikai részvétel az ukrán állam vezetésében részben ezt a célt szolgálta volna, de ez most jó ideig nem fog megvalósulni. Vagy ha mégis, akkor az azt jelenti, hogy kiűzték az utolsó orosz katonát is Ukrajna teljes területéről, amit csak fegyverszállításokkal nem fognak tudni elérni.
Royce2.0
2022. április 29. 06:45
A czár május 9-re győzelmet akar hirdetni. Ehhez sanszosan egy-két gombát le kell kúrnia... :(
B_kanya
2022. április 29. 06:40
Az ukrán nácik 8 évig lőtték Donyecket és Luhanszkot, még Tocska rákétácal is.
pitypang1125
2022. április 28. 23:37
Most még finomkodnak az Oroszok, mert olyan területen vannak ahol a többség Orosz ajkú. A nyugatibb részekkel már máshogy fognak bánni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!