Mátyás király halála után szétrombolták az életműve ékkövét

2022. március 23. 19:00

„Földi paradicsom” – így jellemezték a korabeli utazók Mátyás király visegrádi palotáját. Tegyük hozzá, joggal, hiszen ahogy 1829-ben a Hasznos Mulatságok című lap megírta: „Némely királyi szobákat úgy felékesített, hogy azokhoz hasonlót még csak Párizsban sem lehetett találni.” Egy izgalmas cikk a Visegrád Reneszánsza nevű Facebook-oldalról.

2022. március 23. 19:00
null
Sal Endre
Sal Endre

A Visegrád Reneszánsza fejlesztési program keretében, a Várkapitányság szakemberei a történelmi és szimbolikus jelentőségéhez méltó módon állítják helyre a visegrádi fellegvárat és a királyi palotát és a környékét. A IV. Béla által, a tatárjárást követően emelt visegrádi fellegvár Nagy Lajos királynak szűknek és kényelmetlennek bizonyult, így a Várhegy lábánál, a Duna mellett egy új és korszerű palotát építtetett magának. A királyi székhellyé emelt visegrádi palota munkálatait csak utóda, Luxemburgi Zsigmond fejezte be.

A királyi palota fénykorát azonban Mátyás király idején élte.

A király felesége, Aragóniai Beatrix hatására az uralkodó hatalmas építkezésbe kezdett Visegrádon, ahol csodálatos reneszánsz palotává alakította át az egykori Anjou királyi központot.

Mátyás király portréja. Forrás: Wikipedia

A fellelhető írásos emlékek szerint, Mátyás király minden részletre odafigyelt a palota átalakításánál, olyannyira, hogy 1472-ben három alkalommal, áprilisban, májusban és októberben is ellátogatott a városba, hogy megszemlélje az építkezést. Ez azért volt különleges és egyedi, mert a Budavári Palotából akkoriban jóval hosszabb időt vett igénybe egy visegrádi látogatás, mint napjainkban. Feljegyzések vannak róla, hogy egyik ilyen alkalommal, Mátyás reggel kelt útra a díszes kíséretével Budáról és már dél volt, mire Pomázra értek, ahol megpihentek Beatrix királyné vadászkastélyában. Innen a hegyek gerincét követő „királyok útján” mentek tovább és csak másnap estére értek Visegrádra.

A Duna-parti királyi palota és a fellegvár felújítása mellett, Mátyás király arról is gondoskodott, hogy újra élettel töltse meg az elnéptelenedett polgárvárost. Így 1474-ben úgy döntött, hogy

100 erdélyi szász jobbágycsaládot költöztet a városba.

Számukra különleges előjogokat biztosított, többek között, nem kellett adót és vámot fizetniük, ráadásul még az elhagyott és romos házakat is felújított állapotban kapták meg, illetve ingyen használhatták a legelőket és szántóföldeket. Mátyás király, a ferences szerzetes, János testvért és az itáliai szobrászmestert, Giovanni Dalmatát bízta meg az átépítéssel. A fogadó udvaron hatalmas virágos kertet alakítottak ki, amelynek közepén emelkedett a Múzsák-kutja, amelyből - a legendák szerint - ünnepek alkalmával bor folyt a vendégek nagy örömére. A korábban Zsigmond király idejében befejezett, ám Mátyás korára leromlott állapotú királyi lakóépületet két emeletessé alakították át. Az első emeleten volt a király és királyné lakosztálya, a másodikon pedig az uralkodói pár téli lakhelye. Az átalakítás során a belső udvarára egy gótikus kerengő, felette pedig reneszánsz loggia épült. Ekkor helyezték az udvar közepére a meseszép Herkules-kutat is, amely napjainkban az ezer forintos bankjegyeken is látható.

Az úti beszámolók szerint elragadó szépségű függő- és díszkertek, gyümölcsösök, fürdők, díszhalmedencék, állatkert és lovarda szolgálta az uralkodó kényelmét. A palota díszkertjeit számos műalkotás dísztette. Az egyik legszebb ilyen alkotás a királyné kertjében emelt, késő gótikus Oroszlános-kút volt, amely ámulatba ejtette a vendégeket. Mesze földön híres volt a visegrádi udvarban évente megrendezett lovagi torna. Mátyás király kényelmét szolgálta a palota külső homlokzatára emelt díszes erkély, ahonnan a legkedvezőbb rálátással rendelkezett a Duna-parti viadalokra. Mátyás elégedett volt az átalakított visegrádi királyi palota látványával. A meghódított Bécs felé hajózva, számos alkalommal pihent meg kedvelt palotájában. Ám 1486-tól kezdve a külső veszélyek és belső viszályok miatt nem volt ideje a „földi paradicsom” megcsodálására. Ráadásul ekkortájt már több súlyos betegség is gyötörte, többek között a köszvénye következtében a lábára sem tudott állni, így szóba sem kerülhetett a visegrádi látogatás.

A visegrádi palota romjai. Ennyi maradt Mátyás csodás udvarából. Fotó: Wikipedia

A továbbiakat iskolai tanulmányainkból már ismerhetjük: Mátyás király 1490-ben, Visegrád érintésével, Bécsbe utazott, ahol április 6-án, 47 évesen elhunyt.

Halála után az életműve és a birodalma is széthullott, így Visegrádra is pusztulás várt.

Előbb a törökök, majd a Habsburgok dúlták fel. A 19. századra az épületek kritikus állapotba kerültek, félő volt, hogy nemzeti örökségünk teljesen elpusztul. Megelégelve a tarthatatlan állapotokat, 1872-ben Viktorin József visegrádi plébános levelet írt Eötvös József vallás és közoktatási miniszternek, amelyet az akkori naplapok is lehoztak. A plébános levelében a visegrádi vár felújítását szorgalmazta: „Más, művelt nemzeteknél a régiség ily nagyszerű maradványainak fenntartására sok gond és költség fordíttatik. Nálunk – sajnos - e tekintetben mostanáig alig történt valami.”

A visegrádi plébános szavai akkor nem értek célba. Mára nagyot fordult a világ: a 2021-ben elindult Visegrád Reneszánsza fejlesztési program keretében a Várkapitányság vezetésével újjászületik a visegrádi fellegvár, a Salamon-torony és a vízibástyát magában foglaló alsóvár, a műemlékeket összekötő völgyzárófal, valamint az egykori királyi palota. A rekonstrukciós munkálatok várhatóan 2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára fejeződnek be.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 29. 22:11
Ez a mi történelmünk, a kevés volt az igazán jó királyunk, Mátyásnak is csak 47 korára már 32 éve volt király. Ha még megadatik neki 20-30 év, tán sosem jönnek be a törökök.
polárüveg
2022. március 26. 23:14
A pápai követ írta a levelében a Visegrádi palotát földi paradicsomnak. Pedig láthatott egy-két palotát. Nem szokták szóba hozni, de Mátyás király mind a budavári, mind a visegrádi palotát 365 szobásra építette az évi napoknak megfelelően. A kor legnagyobb európai palotája mindkettő. Ez azt jelenti, hogy a visegrádi palotának sokkal nagyobbnak kellett lennie a ma ismertnél. Valószínűleg a fellegvártól a dunaparti épületekig a hegyoldal is be lehetett részben építve. Ezt valószínüsíti, hogy Visegrád felrobbantásán egy osztrák utászezred másfél évig dolgozott. Oláh Miklós érsek, aki Habsburg Mária gyóntatója lett, azt írta, hogy Párizsban egész nap kerestek oly termet, ahova az egész királynői udvari csapat befért, "pedig ily terem csak Visegrád városában 100 feletti vala" (!!!). Említést érdemel a visegrádi és az esztergomi várat Dunai vízzel ellátó szerkezet. A vízimalom meghajtású szerkezet vaságyugolyókat ejtett egy csőbe, ezzel ért el egy pulzáló magas nyomást, mely a fellegvárig nyomta a vizet. Az esztergomi maradt fenn a török időkig, a visegrádi elpusztult. Nyugaton csak 80 évvel később tudtak hasonló szerkezetet építeni. A szerkezet bonyolultságát jelzi, hogy a működő rekonstrukciós modellt csak a kétezres években sikerült egy magyar mérnöknek megépíteni. Mindkét palotában az ajtó- és ablakfélfák drágakövekkel, féldrágakövekkel, arannyal, ezüsttel díszítették voltak. A mérhetetlen kincseket a falak márványborításaival együtt Szulimán gályaflottával szállíttatta el Isztambulba. Így érdemes a világhírű Topkapit nézni. Budaváron ráadásul a háztetők fémbevonata aranyszínű vagy aranyozott volt, a villámhárító gömbök szintén aranyozottak voltak. Svájcban egy darab középkori fedett erkély maradt fenn ilyen fedéssel, és világcsodaként mutogatják. Valahogy nem tud a köztudatba kerülni, hogy nemcsak a Szenkorona volt semmi máshoz fogható, hanem más építészeti, kulturális teljesítmény (budavári és nagyváradi csillagászat, Corvinák, Janus Pannonius versei, Képes Krónika, budavári szobortemető, budai Dunazáró lánc, kassai faragott oltár pl.). Minden magyar ember figyelmébe ajánlom, hogyha benyomást szeretne kapni Zsigmond és Mátyás királyok korabeli budavári palotájáról, akkor jól nézze meg messzebbről a mai magyar Országházat, mert abba "rejtették". Nem véletlenül vált világhírűvé.
szalard
2022. március 24. 07:03
"100 erdélyi szász jobbágycsaládot költöztet a városba." Biztosak ebben? Az erdélyi szászok, hasonlóan a székelyeket, kunokhoz, jászokhoz, kiváltságos rendi nemzet voltak, tehát köztük nem voltak jobbágyok. Tehát ezen információ hitelességében kételkednék.
Akitlosz
2022. március 23. 20:59
"A rekonstrukciós munkálatok várhatóan 2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára fejeződnek be." Lesz lovagi torna is? Fel lehetne támasztani a sportot, ha már az öttusa nem érdekeli az olimpiát. A lovagi torna középkori szabályai megfelelőek a mai kor követelményeinek is. A felszerelést meg lehet modernizálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!