Akkor még egyszer a stratégiai nyugalomról

2022. március 16. 17:51

Az ellenzéki hőzöngést és a revíziós látomásokat most emberéletekben mérik Kárpátalján.

2022. március 16. 17:51
null
Constantinovits Milán

Néhány héttel ezelőtt teljesen véletlenül egy benzinkúton futottunk össze kárpátaljai barátainkkal, és arról beszélgettünk, hogy miként tudjuk még több magyar fiatal számára elérhetővé tenni az MCC tehetséggondozó képzését a térségben. Hogyan tudunk esélyt adni a beregszászi régió mellett a munkácsi, ungvári, felső-Tisza-vidéki magyar diákoknak is arra, hogy bekapcsolódhassanak az anyaország szellemi vérkeringésébe.

Különösen fontos volt kárpátaljai barátainknak, hogy minden rezdülésünkkel, helyi építkezésünkkel azt sugalljuk: a maroknyi magyar közösségért, az ő szülőföldjükön való boldogulásukért dolgozunk. Hogy a könnyen lángra lobbantható ukrán nacionalizmusnak ne jelentsünk gyúanyagot. Hogy értse Kijev is: a tudáshálózat a teljes térség felemelését is szolgálja.

A nyilvános rendezvényeinkre szeretettel vártuk az ukrán gyerekeket is,

igyekeztünk tekintettel lenni Kárpátalja sokszínű és a rendkívül érzékeny társadalmi kontextusára.

Természetesen az elmúlt hetek vihara mindent felülírt, a legrosszabb balsejtelmek igazolódtak be, kitört a háború. Kétségbeesve telefonáltuk kárpátaljai barátainknak, hogy megtudjuk, biztonságban vannak-e, hogy lássuk, hogyan is nyújthatunk segítő kezet.

Immár nem az vált elsőrendű kérdéssé, hogy miként építjük tovább a tehetséggondozó hálózatot, hanem hogy miként segítsük a szétszakadó családokat, a hirtelen légüres térbe kerülő diákokat. Célzott gyűjtési akciókkal és komoly logisztikával sikerült élelmiszer- és ruhaadományokat juttatnunk a menekülni kényszerülő vagy keresőképtelenné vált családoknak. Megpróbáltuk megtenni, amit az anyaország biztonságából meg lehet tenni a rászorulók érdekében.

Nincs még pontos kimutatás róla, de kárpátaljai magyarok ezrei, sőt, könnyen lehet, tízezrei léptek át a beregsurányi, csapi vagy tiszabecsi határátkelőn.

Egy amúgy is viharvert, ám élő közösség történelmének talán legválságosabb napjait éli.

Nem tudjuk, hányan hagyják el végleg szülőföldjüket, és hogyan mosódik át a menekülthullámok által Kárpátalja etnikai viszonyrendszere.

Tragikus leírni is, azonban komoly kérdés, hogy marad-e életképes magyar közösség a térségben.

És vajon mi vár azokra, akik a nagyhatalmi agresszió foglyaiként túlélők maradnak?

Érzékeny és nehéz idők ezek, amikor a kimondott szónak kétszeres súlya van. Fokozott felelősség hárul most az írástudókra, véleményformálókra Budapesten, hiszen Ukrajna geopolitikai érdekzónává alakult, és a magyar közösség sorsa is kritikussá vált. Ilyen időkben halálos felelőtlenség Kárpátalja visszatéréséről delirálni, aminek nemhogy politikai relevanciája nincs, ám annál többet árt az ott élőknek.

És ugyanúgy diplomáciai farkasvakság katonai beavatkozást szorgalmazni, vagy annak elmaradása miatt a kormányt bírálni.

Felelős politikus vagy tollforgató ilyet nem is tehet,

ahogy az alaptalan pánikkeltés sem szolgálja a magyarság érdekeit. A higgadtság, megfontoltság most életeket mentő erény, ahogy az aktív segítségnyújtás is. Erre pedig kiváló lehetőséget kínálnak a Keleti pályaudvar mindennapjai vagy az adománygyűjtő akciók. Ha már okos gondolatokra nem futja, inkább érdemes csendben tenni azokért, akik otthonukat hagyták hátra a háborúban.

 

Nyitókép: kárpátaljaiak menekültszállása; fotó: Ficsor Márton

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. március 17. 07:33
Beszari nép vagyunk. Stratégiai nyugalommal / 32 éve már, hogy / szemléljük szomszédságunkban mindenki rég sutba dobta Trianon, Jalta és Párizs szellemét. Kis népek soha nem volt néven országokat alapítottak, mi pedig bambulunk és semmit se érő autonómiáról ábrándozunk! Pedig minden szomszédunknál volt mostanában olyan válság, hogy a magyar vér védelme érdekében ellenállás nélkül be lehetett volna vonulni. De nem... mi elkezdtünk alapszerződésesedni! Ha nálunk lenne olyan eset, mint Romániában, vagy Jugoszláviában volt, azok biztos léptek volna!
Akitlosz
2022. március 17. 00:19
Ha a szerző nem delirál, akkor egyszerűen csak félti az állását. Jelenleg abszolút realitása van Kárpátalja hazatérésének. Ukrajna így is, úgy is szétesik. Már ma sem, régóta nem létezik a "nemzetközileg elismert" Ukrajna. A gyors, tartós békés megoldásra szinte az egyetlen esély Ukrajna felosztása, ami nem csak Magyarországnak jó, hanem az EU-nak, a NATO-nak és Oroszországnak is, cserében az orosz érdekek elismeréséért.
Robur
2022. március 16. 22:25
A revízió, a nagymagyarkodók nedves álma. Szóval Köpd le a tükröt.
mysstes
2022. március 16. 20:18
ha orbán a március 15 -i hagyományokra (12 pont) hivatkozva jelentette volna be, hogy magyarország a katonai semlegesség felé kíván orientálódni a közeljövőben, akkor azzal nagyon nehéz lett volna vitatkoznia az ellenzéknek! ehelyett nyomja az általános, semmitmondó békedumát...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!