Böcskei Balázs: Márki-Zay személye nem hozta be az ellenzéknek a plusz szavazókat

2021. december 22. 12:29

Az IDEA Intézet kutatási igazgatója szerint az ellenzék jelentős lemaradásban van a Fideszhez képest választókerületi szinten.

2021. december 22. 12:29
null

Böcskei Balázs volt az ATV Start című műsorának vendége. A politikai elemző szerint jól látható, hogy listák tekintetében szoros a  verseny a Fidesz és az ellenzék között, – ennek megítélésében az intézetek egymáshoz képest hibahatáron belüli távolságokra vannak egymástól – , azonban

egyéni választókerületi szinten a baloldal jelentős lemaradásban van a kormányzópárthoz képest. 

Böcskei Balázs az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Márki-Zay Péter megjelenése egyelőre nem hozta be azokat a plusz szavazatokat, amivel ők számoltak az előválasztás után”.

Az elemző szerint eddig nem jöttek be azok a számítások, amelyek szerint Márki-Zay lehet alkalmas azoknak a mérsékelt, „Fideszben csalódott” szavazók megszólítására, amelyre a hagyományos baloldali ellenzéki pártok eddig nem voltak képesek.

Minden kimutatás szerint a Fidesz előzi a baloldalt

Böcskei szavait támasztják alá azok a felmérési adatok is, amelyekről mi is beszámoltunk az elmúlt napokban. A múlt hét csütörtökön 444.hu-n megjelent elemzés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna. Az eredmény azt is mutatja, hogy

a válaszadók 52 százaléka kifejezetten szeretné, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon,

egy esetleges kormányváltásnak pedig csak a 43 százalékuk örülne. Egy nappal később a HVG megbízására készített közvélemény-kutatást a Medián, amely szerint

az összes válaszoló 48 százaléka azt pártolta, hogy az Orbán-kormány a választások után is maradjon hivatalban,

és a 9 százaléknyi bizonytalan mellett csak 43 százalék voksolt a kormányváltás szükségességére. A szintén a napokban napvilágra kerülő Századvég felmérése is hasonlókat mutat, miszerint már mínusz húszpontos a baloldal miniszterelnök-jelöltjének elutasítottsága, ami októberben még csupán mínusz öt pont volt. A Böcskei Balázzsal készített interjút teljes terjedelmében alább tekinthetik meg: 

Nyitókép: YouTube

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vikijo
2021. december 23. 11:00
Emellett az korszakalkotó, hogy valaki politikusként nyíltan vállalja a nézeteit még akkor is ha az egész ellenzék számára vesztes stratégia és elvileg szinkronizáló feladatot vállalt amire magasról tesz.
Vikijo
2021. december 23. 10:54
Az történt, hogy az előválasztások folyamán a jelöltek nem nyilatkoztak nyíltan a ténylegesen döntő kérdésekben mint pl. a migráció vagy az LSBTQ megúszva azt, hogy a választások előtt a-t vagy b-t mondjanak. Ez a taktika bevált az US-ban és NG-ban viszont téves módszer lehet MG-on. Személyesen a MZP végre az előválasztások után kibökte hogy mit tervez viszont nagyon rosszat bökött, az ellenzéknek fel van adva alecke, lehet tovább tökölőzni.
robipecs
2021. december 22. 19:27
Gajdos úr is kiválóan beidomult az ATV-be. Ki emlékszik már rá, hogy a Szerencsekerék és e között a Hír Tv-n is volt. Csakúgy mint Szöllősi Györgyi. Nem az velük a gond, hogy ott vannak, hanem, legalább fogja vissza magát akkor.
enes
2021. december 22. 17:23
„Márki-Zay Péter megjelenése egyelőre nem hozta be azokat a plusz szavazatokat, amivel ők számoltak az előválasztás után”. ------------------------------- ... amelyekkel... -------------- Valóban, már ritkán különböztetik meg: aki,akik, ami, amik, amely, amelyik stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!