Szándékosan, elrettentésül vették filmre a holland oknyomozó kivégzését

2021. július 28. 14:13

A rendőrség szerint két férfi lesben állva arra várt, hogy Peter R. de Vries -t lelőjék, és lefilmezhessék az esetet azért, hogy közzétehessék az interneten – közölték a vizsgálathoz közeli források az AD holland újsággal.

2021. július 28. 14:13
null

Gyorsan terjedtek azok a videók, amelyeken járókelők megpróbáltak segíteni a súlyosan sérült bűnügyi riporternek, a YouTube végül eltávolította a felvételeket. 

„Aki maximális figyelmet szeretne tesz hasonlót, majd gondoskodik arról, hogy a sokkoló videók azonnal el is terjedjenek az interneten. Gyanítható, hogy a férfiak ott vártak, hogy ezt megtehessék" – mondta egy forrás az újságnak.

Az utcai kávézók térfigyelő kameráján látható, ahogy két szürke ruhás férfi nyugodtan követi De Vries –t, amint elhagyta az RTL Boulevard stúdióját és a Lange Leidsedwarsstraaton átsétál az autója felé. Mindketten elővették ekkor a telefonjukat, de nem tettek velük semmit. „Mintha azonnal a kezükbe akarnák volna venni a fényképező gépeiket” – mondta a forrás. 

A két férfi jól látható egy helyi lakos által egy emeleti ablakból készített fotón is, amelyen De Vries látható. Úgy tűnik, nyugodtan mennek körbe De Vries teste körül, miközben őt filmezik. „A két férfi mozgása nagyon természetellenes, és kifejezetten figyelünk rájuk” – mondta a lap forrása.

A nyomozók azt is gyanúsnak tartják, hogy a két férfi szinte egyformán van öltözve – kék farmert, fehér tornacipőt, szürke pulóvert viseltek, mellkasukon táskával.  A két férfit még nem sikerült azonosítani.

De Vries-t július 6-án lőtték le Amszterdamban, a Lange Leidsedwarsstraat utcán. Július 15-én kórházban sérüléseibe belehalt. A rendőrségen két gyanúsított van előzetes letartóztatásban, a 35 éves Kamil E. és a 21 éves Delano G. Az AD újság forrásai szerint nem kétséges, hogy a két titokzatos járókelő is részt vett a gyilkosságban.

Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2021. július 29. 17:08
Tényleg, mit is oknyomozott ez az újságíró? Valami oka volt, hogy lelőtték? Ezt kellene kinyomoznia valami oknyomozó újságírónak! Talán Panyi Szabolcsnak, vagy kinek! Ha jól emlékszem a nevére!
airmax
2021. július 29. 08:27
Igazából szerintem nem olyan nehéz értelmezni a dolgot... Valaki, - akinek elég pénz áll a rendelkezésére, - megrendelte a gyilkosságot egy közvetítőtől... (Ő eközben természetesen valahol feddhetetlen, és ellenőrizhető módon nyaralt és pl filmsztárokkal hetyegett...) A közvetítő is olyan, hogy nem lehet majd kapcsolatba hozni a gyilkossal, akit mondjuk ukrajnából jó áron alkalmazni lehet... A filmezős csókák a videókat a közvetítőnek készítették, aki majd a megrendelőnek ezzel prezentálja a munka elvégzését... A rendőrség tehetetlen, mert két ponton is teljesen szétválik a bűntett felderíthető kapcsolat nélkül, a bamba fogyasztó állattá silányult nép pedig viszi a plüssmackókat, és virágcsokrokat a helyszínre, és elönti a jó érzés, hogy milyen humánusan cselekedtek... Csakhogy a humánus itt igazából az lenne, ha cselekvőképes, és a bűnt kiszorítani akaró, és ezért az állami erőszak szervezeteket megfelelően potens állapotba hoznák, sőt a büntethetőséget is biztosító jogrendszert hoznának létre.
istvanpeter
2021. július 28. 18:59
De legalább Hollandiában sajtószabadság, véleményszabadság, szexuális szabadság, stb, és végtelen demokrácia van.
MZperXXL
2021. július 28. 18:56
Nem lehet, hogy mindössze a FreeSZFE külföldi képzésén levő operatőrök végezték a házi feladatukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!