Hogy vezetett a migráció Trianonhoz?

2020. június 08. 09:00

Érzékeny kérdést boncolgat a Trianonról szóló animációs sorozat második része, amely arra keresi a választ, hogy a bevándorlás miképp járult hozzá az 1920-as döntéshez. 

2020. június 08. 09:00

Ahogyan arról olvasóinknak beszámoltunk, elindult az Autentika Művészeti Műhely Trianon 10 oka című animációs sorozata, amelynek első része a Mandineren debütált. „A tíz epizód mindegyike igen rövid, 3-4 perces, könnyen befogadható. Az egyes részek a békediktátumhoz vezető út egy-egy állomását mutatják be" – fogalmaztak lapunknak az alkotók. 

Az első részben a tatárok, törökök, valamint a nemzetiségek által elkövetett vérontásokat mutatta be a sorozat, amelyek teljes országrészek elnéptelenedését okozták, továbbá komolyan megváltoztatták egy-egy régió etnikai arányait. Mindezek folytán a magyarság képtelen lett kitölteni korábbi életterét, ami miatt hely keletkezett az ide bevándorolni kívánó népeknek. A második epizód éppen ez utóbbi folyamatait mutatja be, hiszen

a nemzetiségi összetétel megváltozásához a migráció jócskán hozzájárult.

Közkívánatra ehhez a részhez már angol feliratot is be lehet állítani, így az alkotók reményei szerint a sorozat eljut majd a környező népekhez és az egykori antant államok lakóihoz is.
 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2020. június 08. 22:56
"Elnéptelenedés/betelepítés". Minden területnek volt/lett földesura (nagy kapirgálás volt az adománylevelek körül), annak meg akkor volt bevétele, ha volt jobbágya, aki termelt. Az ugar nem sokat ért. A pestisnél meg nem volt honnan betelepíteni. Átalakult a vidéki társadalom szerkezete, megnőtt a munkaerő értéke ( Anglia)
Akitlosz
2020. június 08. 17:21
1. A videó nem csak a magyar történelszemléletet mutatja be, hanem a szomszédokét pocskondiázza. Ez nagyon rossz módszer, ha rokonszenvet akar kelteni a nézőben, ellenben kitűnő Magyarország lejáratására. Egy Magyarország történelmét bemutató videóban ugyan nem a románok dákójáról kellene magyarázni, amit a világ legnagyobb része nem is ismer, így meg sem érti a videót. 2. akadt olyan nép, amelyik a románoknál meg a többinél sokkal gyorsabb ütemben szaporodott fel és így több kárt okozott és okoz azóta is. 1711-ben még kb. 12 000 lehetettek, 1914-ben meg már közel egymillióan. És nem a szaporaságuk miatt. 3. Arról is hallgat a videó, hogy mi volt migráció legfontosabb motivációja. A bevándoroltatás több évszázados tudatos habsburg politika volt, mert minél kisebb a magyarok aránya a rebellióra igencsak hajlamos Magyarországon, annál könnyebben tudják uralni a habsburgok.
Akitlosz
2020. június 08. 17:07
A youtube-on valami ragály és mánia a 10-es listák gyártása.
OberEnnsinnen
2020. június 08. 16:02
Ezért, aki magyar: Ora et Labora. De ez már így kevés. A külföldprosti kollaboránsok osztálya nem kaphat megértést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!