Elhunyt Bethlen István egykori MDF-es képviselő

2018. szeptember 06. 12:17

A Magyar Páneurópa Unió Egyesület volt elnöke 72 éves volt.

2018. szeptember 06. 12:17

Hetvenkét éves korában kedden elhunyt Bethlen István egykori MDF-es országgyűlési képviselő, a Magyar Páneurópa Unió Egyesület (MPUE) volt elnöke.

 Az MPUE az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írta: néhai elnökük pályafutása – a történelmi Bethlen család tagjaként –Magyarországtól Ausztriáig, Németországig és az Egyesült Államokig ívelt. Hazatérése után az MDF-frakció tagjaként parlamenti képviselő, majd különböző cégek vezetőségi tagja, pénzügyi szakértő, politikai kommentátor és publicista volt.

Az MPUE elnökeként a Nemzetközi Páneurópa Unió elnökségi tagjává is választották. Korábban a bajor CSU választási szakértője volt. Írásait a magyar és a nemzetközi sajtó gyakran közölte. Országjáró körútjain és külföldön számos színvonalas előadást tartott, melyekkel a NATO-és az EU-csatlakozást jóval megelőzően integrációnkat sikeresen szolgálta – áll az egyesület közleményében.

Bethlen István 1946. június 19-én született Kolozsváron Bethlen László jogász, országgyűlési képviselő és Teleki Katalin gyermekeként; gróf Bethlen István egykori magyar miniszterelnök egyik leszármazottja volt. 1963-ban Nyugat-Európába ment, egyetemi tanulmányait Innsbruckban, Münchenben és Bécsben végezte, ahol közgazdasági, filozófiai és államtudományból szerzett diplomát. A német gazdasági- és bankéletben töltött be vezető állásokat, és egyetemen tanított. Több éven át az Egyesült Államokban élt. 1990 elején tért vissza Magyarországra.

1990-től 1994-ig az MDF országgyűlési képviselője volt. Antall József miniszterelnök pénzügyi tanácsadójaként is tevékenykedett. 1991-ben a Magyar Vállalkozói Kamara társelnöki teendőit is ellátta.  1994 és 2012 között volt a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnöke.

(MTI)

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Argentína fővárosa Neszebár
2018. szeptember 06. 18:02
Szép kor.
Akitlosz
2018. szeptember 06. 17:47
Nem egy sikertörténet. "Antall József miniszterelnök pénzügyi tanácsadójaként is tevékenykedett." Akkor része volt az elcseszésben? Olyan remekül kezelték a pénzügyeket (is), hogy már 1994-ben visszatértek a kommunisták, mert az MDF kormány annyira bénázott, hogy az MSZP hitelesen tudta előadni a "szakértői kormányt" követelést és igényt.
kurbitalis
2018. szeptember 06. 14:55
Aki a Páneurópai Unió nagykövete, tagja, támogatója, az a szbadkőművesek Európai Egyesült Államok tervének kovácsa. Ő is az volt. Számos nagy múltú, történelmi család elvetemült sarja csatlakozott Habsburg Ottóhoz, aki az egyik legaktívabb PEU követ volt. Legyen átkozott. Buta jobboldaliak meg hanyatt esnek a letűnt arisztokrácia hazaáruló sarjai előtt.
Sulammit
2018. szeptember 06. 13:33
Nagyon sajnálom! Ismertem a gróf urat. Ő egy igazi úr volt. Okos, művelt, udvarias. A kézcsók sosem maradt el. Nyugodjék békében. Biztos, hogy Bolberitz atya fogja temetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!