Iszonyúan sokba került nekünk a békés, mosolygós rendszerváltás

2018. augusztus 25. 17:08

Tragikus, hogy Rákosiék utódpártjai – mert nem csak egy van! – a mai napig itt vannak a nyakunkon, csupán nevet változtatva és modernizálva a módszereiket. Interjú.

2018. augusztus 25. 17:08
Boross Péter

„Megosztana velünk egy-két tanulságot?

Meggyőződésem, hogy iszonyúan sokba került nekünk a békés, mosolygós rendszerváltás. Bethlen István, miután 1918–19 emberei világgá szaladtak, tőlük megszabadulván másfél év alatt rendet, biztonságot teremtett, és elindult egy olyan sikeres időszak a trianoni traumát nyögő országban, amely párját ritkította. Húsz év alatt megduplázódott a nemzeti jövedelem. Ezzel szemben a nagyhatalmak által végig kontroll alatt tartott rendszerváltás – mert bármit mondanak, az volt – összes korlátja azzal járt, hogy csak mostanra, huszonnyolc év elteltével sikerült kialakítani egy olyan eredményes konstrukciót, amit Bethlennek másfél esztendő alatt. Rendkívüli hátrányt okoztak a konszolidációban a kilencvenes évektől azok a visszahúzó erők, amelyek az ország nemzetközi lejáratásában máig igen nagy szerepet játszanak. Ez a körülmény több évtizeddel visszavetette Magyarország fejlődését ahhoz képest, amilyen lehetett volna, megismételve a húszas évek kiugró, az egész világot ámulatba ejtő teljesítményét.

Pedig akkor az egyharmadára zsugorított országgal kellett eredményeket produkálni.

És mégis talpra tudott állni a nemzet, mivel volt egy egységes kormányzat, és nem jöttek vissza azok, akik az összes kárt előidézték – mint ahogy 1990 után a szocialisták többször is. Tragikus, hogy Rákosiék utódpártjai – mert nem csak egy van! – a mai napig itt vannak a nyakunkon, csupán nevet változtatva és modernizálva a módszereiket.

Erre sokan visszakérdeznek: ezek szerint jobb lett volna, ha erőszakkal jár a változás, a »visszademokratizálódás«?

Dehogyis. Az lett volna jobb, ha nem tartanak igényt semmire, főként pozíciókra, az összeharácsolt hatalmas vagyonra azok, akik a múlt brutális vétkeivel, hibáival személyükben terhesek voltak. Meg aztán ezekért a súlyos bűnökért valakiknek felelniük kellett volna a kommunizmus után helyreállított jogállamiság normái értelmében. Csakhogy az átalakulás úgy zajlott le, hogy az Alkotmánybíróság egyfajta senki által jóvá nem hagyott, láthatatlan alkotmányt kezdett alkalmazni, a Magyar Tudományos Akadémia pedig a lehető legkeményebben szembeszállt azzal, hogy bármiféle elszámoltatás történhessen, egyetlen személyhez is hozzányúljanak a diktatúrabeli politikai szerepvállalása ­miatt, holott a nyilvánvaló összeférhetetlenség eklatáns megnyilvánulásaként még MSZMP központi bizottsági tagok is voltak a soraiban. Az egyetemi katedrákon pedig szép számmal voltak és mind a mai napig vannak olyanok, akik a jobboldali kabinetek ellen gyűlölködve agitálnak. Mindezen negatív jelenségek miatt úgy vélem, kicsit radikálisabb, gyorsabb rendszerváltásra lett volna szükségünk, ami a mai nehézségeink számát nagymértékben csökkentette volna.”

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. augusztus 27. 19:00
"rendszerváltás – mert bármit mondanak, az volt " Nem az volt. Persze mondhatok bármit. Boross maga is cinkos és tettestárs abban a "rendszerváltásban", amelyben a kommunisták átmentették magukat, a vagyonukat és a módszereiket az általuk létrehozott új rendszerbe. És van pofája azt kritizálni, hogy Rákosi utódpártja ma is működik? Ő is tehet erről, miközben semmit nem tett ez ellen.
Akitlosz
2018. augusztus 27. 18:57
"Csakhogy az átalakulás úgy zajlott le, hogy az Alkotmánybíróság egyfajta senki által jóvá nem hagyott, láthatatlan alkotmányt kezdett alkalmazni," Az Alkotmánybíróságot is a kommunisták hozták létre 1989-ben.
Akitlosz
2018. augusztus 27. 18:54
"Tragikus, hogy Rákosiék utódpártjai – mert nem csak egy van! – a mai napig itt vannak a nyakunkon, csupán nevet változtatva és modernizálva a módszereiket" De csak egy van. Rákosiék utódpártja a Magyar Szocialista Párt. Legalább egy volt miniszterelnök ismerhetné Magyarország törvényeit és a történelmet.
Esvány
2018. augusztus 27. 09:35
"1. Szerintem simán felfogható, hogy akié a KDNP az ül az Európai Néppártba." Már megint nem olvastad el, amit írtam, csak nyomatod a tömény ostobaságot? Nem kell a KDNP ahhoz, hogy egy párt az Európai Néppárt tagja legyen. Tagpártja volt az MDF is (2009-ben csak azért zárták ki, mert Bokros egy másik frakcióhoz csatlakozott), 2000-től tagpárt a Fidesz is és KÜLÖN ÖNÁLLÓAN tagpárt a KDNP is. Érzed, hogy mekkora butaságot mondtál? "2. Nem lehet vitás, hogy Schiffer már másodszor népteleníti, súlytalanítja el az LMP-t" Nem olvasod el, amit írok, csak nyomatod a tömény ostobaságot? Schiffer már rég nem tagja az LMP-nek, semmi köze hozzá. Ha Szél Bernadettet mondtál volna, annak lenne értelme. Itt egy elemzés, okulj belőle! https://magyaridok.hu/velemeny/az-lmp-szethullasanak-margojara-3415195/ "4. Toroczkai szerveződése tök nyolc, hogy micsoda" A Jobbik balratolódásában csalódottak pártja. Ahogy a MIÉP tagságból létrejött a JOBBIK, amikor Csurka élettársa kezdte uralni a pártot, ugyanúgy fordultak el a JOBBIK-tól azok, akiknek nem tetszett a Simicska karjaiba omló pártvezetés pálfordulása. "5. Ez az egész vonulat a KDNP-vel, LMP-vel, Jobbikkal csak kisstílű sipisták szemfényvesztése" És mi van a többi, közel 250 párttal? Mindet Orbán irányítja? Kétlem! A kisstílű sipista minősítéssel egyébként egyetértek, és pont EZ a helyzet kulcsa, nem pedig Orbán. Amíg az ellenzéki pártokban nincs egy értelmes, karizmatikus vezető, egy értelmes és széleskörűen elfogadható ideológia és jövőkép, addig így is marad. Ha lenne ilyen vezető, akkor a 250 párt közül valahol csak el tudna indítani egy mozgalmat. De a belpesti ávós unokák hiába vergődnek, a magyar szavazók többségét nem tudják megnyerni az életellenes eszméikkel. Az MSZP-ben és az SZDSZ-ben már leszerepelt garnitúrát pedig érthető okokból nem kívánja vissza a nagy többség. Ezt kellene felfogni az összeesküvés.elméletek gyártása helyett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!