Románia cáfolja, hogy amerikai atomfegyvereket szállítanának hozzájuk Törökországból

2016. augusztus 18. 15:54

Spekulációnak nevezte csütörtökön Mihnea Motoc román védelmi miniszter az Euractiv hírportál értesülését, miszerint az Egyesült Államok megkezdte az eddig Törökországban tárolt atomfegyvereinek Romániába szállítását.

2016. augusztus 18. 15:54

A hírportál diplomáciai forrásokra hivatkozva adta hírül csütörtökön, hogy az Egyesült Államok az amerikai-török kapcsolatok megromlása miatt elszállítja atomfegyvereit a Szíria határától 110 kilométerre található incirliki török légi bázisról a romániai Deveselu katonai bázisra. Mihnea Motoc határozottan cáfolta a hírt.

„Nem létezik ilyen terv, sem politikai, sem szakértői szinten nem tárgyaltunk erről, ezért az információról csak annyit mondhatok, hogy spekuláció” – idézte a minisztert a Digi24 román hírtelevízió. Csütörtökön a román külügyminisztérium is cáfolta a hírportál értesülését. Ovidiu Raetchi, a második legnagyobb frakcióval rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője csütörtökön a nyári szüneten levő parlament védelmi szakbizottságának sürgős összehívását kérte.

A szakbizottság tagjaként Raetchi úgy véli, hogy a bukaresti parlamentnek is határozott választ kell adnia a híresztelésre, amelyet hollywoodi forgatókönyvhöz hasonlított. Szerinte ez a hamis információ a térség egyre zavarosabb politikai kontextusában árthat Románia nemzetbiztonságának. Traian Basescu volt román elnök már kedden - miután megjelentek az első hírek a Törökországban állomásoztatott atomfegyverek elszállításáról - kijelentette: Romániának nem kell atomfegyvereket befogadnia területére, hiszen Bukarest teljesítette a NATO-val és az Egyesült Államokkal szembeni kötelezettségeit azzal, hogy befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeit, vagyis a ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2016. augusztus 19. 00:33
Ez az atomfegyverzet- csökkentési egyezmény megszegése lenne(NPT), melynek első pontja megtiltja atomfegyverek szállítását atomfegyver-mentes országba. Második pontja megtiltja az atomfegyverek befogadását.
Harangláb
2016. augusztus 18. 20:25
Románia felajánlotta, hogy amcsi atomfegyvereket fogad?!? ...Akkor mostantól biztos nagy demokrácia lesz ottan, rendben lesznek az alkotmányos fékek és ellensúlyok, a sajtó szabad lesz, korrupció zéró, és a "civil" szervezeteknek pedig kuss...:)
pitypang1125
2016. augusztus 18. 19:28
Majd kiderül.
oskar
2016. augusztus 18. 19:17
No de miért vinnék azt el Törökországból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!