Akinél ezt észlelik, az felébred a kómából!

2016. május 30. 06:12

Orvosnak és hozzátartozónak is embert próbáló feladat egy-egy kómás beteg mellett állni és hosszú ideig reménykedni a bizonytalanban, hiszen eddig nehezen tudták megjósolni, vajon van-e esély arra, hogy az illető valaha is öntudatra ébredjen. Az Origo cikke szerint most úgy tűnik, találtak olyan megbízható vizsgálati módszert, amellyel szakemberek képesek ezt előre megállapítani.

2016. május 30. 06:12

A Current Biology című folyóirat legfrisebb számában most arról számolnak be dán és belga kutatók, hogy az agy által felhasznált glükóz (vércukor) mennyiségének meghatározásával közvetlenül lehet következtetni a páciens aktuális éberségi szintjére, valamint arra, hogy az elkövetkező egy éven belül milyen valószínűséggel fogja visszanyerni az öntudatát.

 
A teljes agy energiaforgalma csaknem valamennyi általunk vizsgált esetben utalt a tudatosság aktuális szintjére, vagy megjósolta az öntudat későbbi visszatérésének esélyét. Eredményeink azt mutatják, hogy agysérülést követően a tudatosság fenntartása bizonyos minimális agyi energiafelhasználáshoz köthető” – foglalta össze az általa jegyzett közlemény tartalmát a Koppenhágai Egyetemen és az amerikai Yale Egyetemen is dolgozó Ron Kupers.
 
Kupers és munkatársai a jelenleg a betegágy mellett alkalmazott rutinvizsgálatoknál megbízhatóbb eljárást kívántak kidolgozni a tudatosság pillanatnyi és lehetséges jövőbeni szintjének felmérésére. E célból 131, agysérülés miatt részleges vagy teljes tudatvesztésben szenvedő beteg agyi glükóz-anyagcseréjét vizsgálták meg pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével. A vizsgálat során a betegek keringésébe juttatott, radioaktív fluorizotóppal jelölt glükóz-analóg halmozódását mérték az agyban. Mivel ezt a molekulát az energiatermelő anyagcsere a valódi glükózzal azonos módon kezeli, a jelölt glükóz átáramlásából a teljes glükózforgalomra, ebből pedig az energiafelhasználásra lehet következtetni.
 
A vizsgálat szoros összefüggést mutatott ki a betegek ingerekre adott válaszadó képessége és a teljes agykéreg energiaforgalma között. Azok a páciensek, akiknek az agykérge a normális érték 42 százalékánál kevesebb energiát használt fel, teljesen öntudatlannak bizonyultak, és az egy éves utánkövetési időszak végéig sem nyerték vissza az eszméletüket.
 
Ezzel szemben azok a betegek, akiknek az agya ennél a határértéknél magasabb aktivitást mutatott, szinte valamennyien vagy már a vizsgálat idején is mutatták az öntudat jeleit, vagy az utánkövetési időszak alatt nyerték vissza reakcióképességüket.
 
Összességében az agyi anyagcsereráta a betegek 94 százalékában egyértelmű kapcsolatot mutatott a tudatosság aktuális szintjével vagy annak későbbi visszanyerésével….
 
A biztosan levonható tanulság egyelőre annyi, hogy a tudatosság rendkívül energiaigényes folyamat, amely az agy egészét igénybe veszi
– teszi hozzá Kupers. – „Ezt az alapvető élettani sajátosságot kihasználhatjuk a klinikumban arra a célra, hogy megállapítsuk, milyen eséllyel nyerhetik vissza az eszméletüket a súlyos agysérülést szenvedett pácienseink.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!