Csődbe viheti Nagyenyedet a Bethlen Gábor Kollégium felújítása

2016. január 25. 13:02

Csődbe mehet Nagyenyed önkormányzata, amennyben vissza kell fizetnie a nagy hírű Bethlen Gábor Kollégium felújításának EU által állt részösszegét – írj a Maszol. A munkálatok ugyanis annyit késnek, hogy az EU által megadott többszöri engedmények ellenére is lehet, hogy kifutnak a határidőből. Az épületre felújítására egyébként érdekes módon egy útépítő cég kapott megbízást, amely továbbadta azt egy óregáti cégnek.

2016. január 25. 13:02

A Maszol.ro portál szerint csődbe viheti az erdélyi Nagyenyed (Aiud) önkormányzatát a helyi Bethlen Gábor Kollégium 2012 óta tartó felújítási munkálatainak további késlekedése.

Ha a kivitelező június 30-ig képtelen befejezni a munkálatokat, Nagyenyednek közel 23 millió lejes (1,61 milliárd forint) támogatást kell visszafizetnie az Európai Uniónak. A késések miatt 2,4 millió lejt (168 millió forint) már így is a 23 ezer lakosú városnak kell előteremtenie a saját költségvetéséből.

Az erdélyi Fehér megye névadója által 1622-ben alapított, legjelentősebb magyar iskolájának az épületeit 2004-ben szolgáltatták vissza a református egyháznak. A kollégium felújításához az önkormányzat pályázott EU-forrásokra, és ellentételezésként 25 évre bérmentes használatra megkapta az egyháztól az iskolaépületet. A 2012-ben indult projekt nemcsak a több száz éves épületegyüttes teljes körű felújítására, hanem az iskolai felszerelés beszerzésére, számítógépek és interaktív oktatási eszközök megvásárlására is kiterjed.

Útépítők az műemléknél

Az EU lehetővé tette, hogy Románia 2015 végéig számoljon el a 2007-2013-as költségvetési ciklusban elnyert támogatásokkal, és a múlt év végi határidő után további fél év haladékot adott a támogatott projektek befejezésére. A 2016-ban elvégzett munkálatok költségeit azonban már maguknak a pályázóknak kell állniuk. Ha június 30-ig sem sikerül lezárni a pályázatot, a teljes támogatást vissza kell fizetni. 

Kerekes György nagyenyedi városmenedzser úgy vélte, hogy a teljes összeg visszafizetése a kisváros csődjét jelentené. A román törvények szerint a felújításra kiírt közbeszerzés győzteseként azt a vállalatot kellett kihirdetni, amely a legalacsonyabb áron vállalta a munka elvégzését. A késést az okozta, hogy a nagyenyedi műemléképület felújítását egy út- és hídépítő cég nyerte meg, mely egy – a műemlék-restaurálásokban jártas – jászvásári cég felügyelete alatt dolgozott.

Egymásra mutogatnak

Hátravan még az udvar kialakítása, a Bagolyvárként ismert egykori fiúkollégium épületének padlózása és csempézése, a fürdőszobák és a villanyhálózat beszerelése, valamint az osztálytermek kialakítása és felszerelése. Ezek mellett lambéria- és színpadfelújításra van szükség a díszteremben is. A hátralévő munkák a teljes felújítás nyolc százalékát teszik ki. 

Szőcs Ildikó iskolaigazgató a portálnak elmondta: sokkal gyorsabban is mehetett volna a munka, ha a felek nem mutogatnak folyamatosan egymásra a menet közben felmerült problémáknál. „Ami a befejezést illeti: tavaly optimistább voltam” – idézte a portál az igazgatót, aki azt is aggályosnak tartotta, hogy a felújítás körüli bonyodalmakat a választási kampányban is fel fogják használni az önkormányzati tisztségekért harcoló felek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!