Áder: Szabad György a szabadságjogok érvényesüléséért dolgozott

2015. július 21. 11:11

Végső nyugalomra helyezték Szabad Györgyöt, az 1989 utáni első szabadon választott Országgyűlés elnökét a Fiumei úti sírkert 28-as parcellájában. A temetésen Áder János köztársasági elnök és Lovász László, az MTA elnöke mondott beszédet.

2015. július 21. 11:11

Az 1989 utáni első szabadon választott Országgyűlés elnökét, Szabad Györgyöt 10 órakor helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti sírkert 28-as parcellájában. Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus, a rendszerváltozás meghatározó alakja életének 91. évében, július 3-án hunyt el. Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti.

Szabad György azt vallotta, a hazát csak a nemzet szabadsága, a polgári szabadságjogok érvényesülése teheti naggyá; ezért a szabadságért dolgozott és küzdött egész életében – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben Szabad György temetésén.

Ma egy olyan magyar hazafinak adunk végtisztességet, aki tudósként, politikusként minden szívdobbanásával éltetni igyekezett azt a kossuthi gondolatot, amely így szól: »a haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz«” – fogalmazott az államfő az első szabadon választott Országgyűlés elnökének gyászszertartásán.

Érdemem kevés, ezt a feladatot nem kerestem, de vállalom” – idézte Szabad György szavait, amelyekkel a történész, akadémikus 1990-ben elvállalta a házelnöki megbízatást. Áder János hangsúlyozta, az elhunyt életútja azt üzeni: az ember életének nem a pénz, nem a rang, nem a hatalom, hanem csakis a szabadság és a tisztesség képes méltóságot adni.

Lovász: Szabad György nagy formátumú gondolkodó volt

Nagy formátumú gondolkodót gyászol a társadalom és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Szabad György nagy hatású történetíró, és iskolateremtő tanár volt, aki több generáció történeti gondolkodásán hagyta rajta a kézjegyét – mondta Lovász László, az MTA elnöke kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben Szabad György temetésén.

Lovász László kiemelte: Szabad György szónoki erővel, metsző szavakkal és szenvedélyesen küzdött az általa vallott értékekért. „Elragadtatott és magával ragadó egyéniség volt, korszakos és valóban felejthetetlen képviselője az akadémiának. Nagy magyar történetírót és nagy magyar polgárt búcsúztatunk” – mondta Lovász.

Az MTA elnöke kitért arra, hogy Szabad György történészi életművének alapját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc képezte. Felidézte, hogy Szabad György már 1983-ban, az MTA levelező tagjaként mondott székfoglalójában hitet tett Magyarország függetlensége mellett.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. július 21. 15:33
Nem kéne lehetővé tenni a hozzászólást ilyen cikkeknél. Ne ilyenkor élvezkedjen a sok gyomorforgató bunkó!
csuka
2015. július 21. 13:27
"Áder: Szabad György a szabadságjogok érvényesüléséért dolgozott" --- Úgy, úgy! Mekkora szabadság lett 90 óta! Ehhez képest a kádár rendszer utolsó két évtizede maga volt a megtestesült demokrácia. CSAK A FIDESZ(DSZ)-MSZP MAFFIA !
kukagyerek
2015. július 21. 13:15
"Áder: Szabad György a szabadságjogok érvényesüléséért dolgozott" ............ Dolgozgatott! De sehogyan sem akart elkészülni vele.
pollip
2015. július 21. 12:16
Tiszteltem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!