Romló magyar kilátásokra számít a Standard & Poor's

2012. augusztus 31. 09:58

Az eurózóna a következő két évtizedben harcban lesz, csak azt követő békeidőben érdemes csatlakozni az eurózónához – írta a Reuters Matolcsy György a Heti Válasz e heti számában megjelent jegyzetéből idézve. A Standard & Poor's arról írt: a Takarékbank és a Takarékszövetkezetek pénzügyi profiljának helyzete rosszabbra fordulhat.

2012. augusztus 31. 09:58

Az eurózóna a következő két évtizedben harcban lesz, csak azt követő békeidőben érdemes csatlakozni ahhoz – írta Matolcsy György a Heti Válasz e heti számában megjelent jegyzetében. A magyar politika egy olyan többlépcsős stratégiát követhet, amely a következő, talán két évtizedes háborús szakaszban euró nélkül erősíti a gazdaságot, majd az új békét követően belép az eurózónába – írta a Reuters a nemzetgazdasági minisztert idézve. A cikk kiemelte, hogy a tavalyi költségvetési többlet után a kormány idén 2,5 százalékos hiánnyal számol, ami az egyik legalacsonyabb az EU-ban, miközben Matolcsy Európa legmagasabb bankadóját vetette ki a pénzintézetekre, államosította a magánnyugdíjpénztári vagyonokat, legutóbb pedig a tranzakciós adóról tett bejelentést.

A kínai és nyugati jegybankoktól várt gazdasági ösztönző intézkedések elmaradása miatt a feltörekvő piacok részvényeinek értéke ötödik napja csökken; ezt különösen a török líra és a forint szenvedi meg – írta a Reuters. A cikk kitért a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatvágására is, amely negatív hatással volt az idei évben jól teljesítő magyar deviza árfolyamára.

A Standard & Poor's hitelminősítő intézet megerősítette a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. hosszú és rövid távú adósminősítését (BB/B), negatív kilátással – közölte a hitelminősítő által kiadott csütörtöki értékelést a hírügynökség. A S&P utóbbit azzal magyarázta, hogy a Takarékbank és a Takarékszövetkezetek pénzügyi profiljának helyzete rosszabbra fordulhat a romló magyar gazdasági kilátások miatt. A pozitív kilátás csak a magyar szuverén hitelképességben való változásokkal együtt érhető el, az adósminősítés megerősítése pedig azt jelzi, hogy a Takarékbank továbbra is „stratégiailag fontos” leányvállalata a Takarékszövetkezeteknek – szögezte le a S&P.
 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2012. augusztus 31. 13:21
Ezek az elemzések nem a valóságról szólnak. A S&P valójában a kolomp, ami után vonul a marhacsorda ("piacok"). Teljesen értelmetlen értelmet keresni a minősítésekben!
Peter8811
2012. augusztus 31. 13:09
Standard & Poor's, Adolf Hitler is meg jósolta hogy ha hatalomra kerültök elfogjátok adósítani a világot neki bejött a jóslata, úgy,hogy is a poor is a standard homu vogytuk.
Locassen
2012. augusztus 31. 12:35
Érdekesek ezek a hitelminősítők, vegyünk 3 országot: Minősítés: Olaszország: BBB+ (befektetésre ajánlott) Írország: BB+ (befektetésre ajánlott) Magyarország: BB- ("bóvli") Államadósság a GDP százalékában: Olaszország: 120% Írország: 108% Magyarország: 76% Költségvetési hiány (2012, tervezett) Olaszország: 1,6% (de az IMF szerint 2,4% lesz belőle) Írország: 8% Magyarország: 2,5% Gazdasági növekedés (2012, előrejelzés) Olaszország: -1,9% Írország: +0,5% Magyarország: -0,3% Infláció (2012, előrejelzés): Olaszország: 3,1% Írország: 1,6% Magyarország: 5,8% Szóval az ember azt hinné, hogy ha Írországnál kettő, Olaszországnál meg három szempontból is jobbak vagyunk, akkor ez megjelenik a besorolásban is, de hát nem.
kispufi
2012. augusztus 31. 11:53
Hogy pontosabban fogalmazzunk: Romló magyar kilátásokon dolgozik a Standard & Poor's.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!