Dzsámi épül Fiumében

2009. szeptember 20. 15:52

A kikötővárosban - mely a Monarchia idején a magyarok kedvence volt - október 3-án kerül sor az ünnepélyes alapkőletételre a katari emír küldöttének jelenlétében.

2009. szeptember 20. 15:52
Az épületegyüttest - amely a minaretből, a hosszú toronyból és egymásra csúsztatott kupolahéjakból áll - Dusan Dzamonja, az európai hírű, macedón születésű horvát szobrász és építész tervezte, de megvalósulását már nem érhette meg, mert idén januárban meghalt. A fiumei dzsámi és iszlám kulturális központ háromezer négyzetméteren épül föl, a minaret 23 méter magas lesz, a centrumban kávézót és éttermet nyitnak, az autóknak 78 parkolóhelyet alakítanak ki.

Az építmény mintegy 6-8 millió euróba (1,63 milliárd - 2,17 milliárd forint) kerül. Az első adományokat a városi iszlám közösség tagjaitól várják - mondta Mirsad Srebrenikovic a helyi közösség nevében a Jutarnji List című horvát lapnak. Számítanak Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Líbia támogatására. Ők finanszírozták a zágrábi dzsámi megépítését is. A kikötővárosban és környékén mintegy 10 ezer hívő muszlim él, a zágrábi után a fiumei a második legnagyobb iszlámközösség Horvátországban.

Dzsámi lesz a magyarok kedvenc városában (Kultúrpart)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2009. szeptember 22. 11:00
Ez a rohadt ejrópa tele van muszlimokkal, zsidókkal, buddhistákkal, hindukkal, a krisnásokról már ne is beszéljünk, no meg tótokkal, svábokkal, rácokkal, cigányokkal, tirpákokkal, örményekkel, ukránokkal, észtekkel, litvánokkal, svédekkel, gallokkal, frankokkal, szászokkal. A kunokat is egyszer sikerült kikergetnünk innen, mégis visszaette őket a fene. Romboljuk le a buddhista templomokat is, mert ez a rohadt sok kínai ezért jön ide, mert itt mindent lehet. Hej! Ha Dobó István ezt megélhette vóna!
Übermayer
2009. szeptember 22. 10:32
vladtepesch, csak a félreértések elkerülése miatt: Horvátországban a muszlimok nem pár éve Algériából idetelepült "vendégmunkások", hanem ötszáz éve a környéken élő bosnyákok.
teglagyarimegallo
2009. szeptember 22. 08:07
Nem mellesleg csodálkozom, hogy Horvátország belement ebbe. Jó fej akar lenni az EU-nál?
teglagyarimegallo
2009. szeptember 22. 08:06
Itt általában a viszonosságot szokta számon kérni a pápa: lehet-e pl. Szaúd-Arábiában kereszténynek lenni, templomokat építeni? Öngyilkosság szmokingban, ami itt folyik, kérem, jól mondta ezt robin masters.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!