A magyar könyvnyomtatás hajnala

2023. június 07. 22:53

A Budai krónika 550 éve, 1473. június 5-én, pünkösd előestéjén került ki Hess András budai nyomdájából, annak első termékeként – ez volt az első Magyarországon nyomtatott könyv.

2023. június 07. 22:53
null
Kovács Gergő

A megjelenés körülményeit Horváth Richárd történész, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa így ismerteti: „Annyi bizonyos, hogy a dátum meglepően korai. Ne feledjük, Johannes Gutenberg első nyomdája valamikor 1450 és 1455 között kezdett könyveket kiadni Mainzban.” Hozzáteszi, hogy a humanizmus és a reneszánsz bölcsőjében, Itáliában csak egy évtizeddel később tűnt fel ez a technika: Rómában 1466-ban, Firenzében pedig 1471-ben.

Számos európai országban hazánknál később indult meg a könyvnyomtatás. A szakember megjegyzi, hogy Ausztriából például 1482-es az első ismert nyomtatott kötet. Hangsúlyozza: az 1470-es évek elején a budai udvarban még tartott az előző évtizedben meginduló „humanista hullám”. Annak dacára, hogy a humanista főpap Zrednai Vitéz János által szervezett 1471-es lázadás leverése után vagyunk, ezekben az években még számos humanista tudós mozgott Mátyás körül, szellemi pezsgés jellemezte az uralkodó környezetét. Érdekesség, hogy a kötet megjelenésekor, 1473 pünkösdjének idején a király nem volt Budán, a morvaországi Brünnben tartózkodott.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. július 03. 14:59
"A szöveg a keresztény magyarok története az államalapítástól az Anjouk koráig." Sokat tűnődtem ezen, hogy miért folyton innen indítják, hiszen minimum a Honfoglalástól, Attilától, vagy Álmostól, esetleg Árpádtól, vagy ahogyan a hagyományunk eredezteti, Nimródtól kellene.
gacsat
2023. július 03. 14:51
Tibetben ezer éve nyomtatnak könyvet. Guttenberg a betűszedést találta fel. A cikk nem említi, de a könyv latin nyelvű, így az anyanyelvi környezet értelmetlen.
Hurka
2023. július 03. 12:20
A Magyarságtudományi Intézettel mi van, nem nagyon hallani tölük mostanába.
Akitlosz
2023. július 03. 10:28
Ma meg a könyvnyomtatás alkonya van. A könyvek nehezek, sok helyett foglalnak, mindeközben kevés bennük az információ, ráadásul az is nehezen található meg. A lakásokat már régóta nem úgy tervezik, hogy legyen bennük könyvtárszoba is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!