Felvidéki kormánykrízis – Válság után magyar miniszterelnök jön Szlovákiában

2023. május 10. 10:46

A kormányzó elit hosszú haláltusája kellett ahhoz, hogy Szlovákia élére Ódor Lajos személyében egy magyar közgazdász kerüljön. Kérdés, mit hoz az előre hozott választás, meddig erősödik Zuzana Čaputová elnök és köre, s mi lesz az ismét egymást maró magyar politikusokkal.

2023. május 10. 10:46
null

Pomichal Krisztián és Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

A decemberben de jure megbukó szlovák kormány fél év agonizálás után a ring közepére hajította a törölközőt. Zuzana Čaputová államfő vasárnap bejelentette, visszavonja az év vége óta megbízotti státuszban működő miniszter­elnök, Eduard Heger és kabinetje mandátumát. Nem sokkal később eldőlt, hogy a demokratikus Szlovákia harmincéves története során most először magyar (és nem „csupán” magyar származású) miniszterelnöke lesz az országnak Ódor Lajos jegybankalelnök személyében, ami érdekes helyzetet vet fel. Lapzártánkkor érkezett a hír, hogy akár az új pénzügyminiszter is magyar nemzetiségű lehet majd.

Eduard Heger rájött, hogy az általa felvázolt elképzelés alkotmányos nonszensz”

Ahhoz, hogy bukásig fajuljon a helyzet, sok egymást követő hibát kellett ejtenie az átalakulásokra menet közben is rákényszerülő kormánynak. Heger lemondása csak az utolsó szög volt a koporsóban – ami jelentős fordulat ahhoz képest, hogy már-már messiásként fogadta a közélet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!