Életre kelt a Nyugat ereje

2022. március 30. 14:10

Az ukrajnai válságból a NATO egységesen jött ki, „agyhalott” állapotnak nyoma sincs.

2022. március 30. 14:10
null
Wagner Péter
Wagner Péter

Emmanuel Macron francia elnök két és fél éve adta elhíresült interjúját arról, hogy a NATO politikailag „agyhalott”. Akkor a csillapodóban lévő szíriai konfliktus kapcsán kialakult török–amerikai és török–francia ellentétet jellemezte így. Ehhez képest egy hónappal az orosz invázió kezdete után a NATO működik, a katonai gépezet működésbe lendült, a tagok közötti szolidaritás látványos, a nyugati tagországok újabb és újabb erőket küldenek keletre. Három héttel ezelőtt aktiválták a szervezet fő katonai erejét, a mintegy negyvenezer fős NATO Reagáló Erőt, újabb, mintegy ezerfős, többnemzeti harccsoportot telepítenek Szlovákiába, Bulgáriába, Romániába és Magyarországra. Hozzánk a hírek szerint német, török, montenegrói, horvát és amerikai katonák jönnek.

A látványos katonai felvonulás mögött az utóbbi években készített védelmi tervezések megvalósítása zajlik azért, hogy egy krímihez hasonló – vagy annál súlyosabb – válság ne érje felkészületlenül a szövetséget. A keleti tagországokban korábban létrehozott, néhány tucat katonát számláló NATO-erőket Integráló Elemek (NFIU) feladata épp az most, hogy az ilyen szituációkban a helyismeretükkel és a fogadó nemzetek haderejével való állandó együttműködésük révén fennakadás nélkül biztosítsák a támogató erők beérkezését.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!