Humorral az elmebaj ellen

2022. január 01. 08:01

Öngyűlölettréning, elnyomókatalógus, agymosás-útmutató kisgyermekekhez. Helyes névelők és tiltott párbeszédek. Amerika konzervatív „Hírcsárdája”, a The Babylon Bee útmutatója a woke-ideológiához felhőtlen szórakozás is lehetne, ha nem a vérfagyasztó valóságról szólna.

2022. január 01. 08:01
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Ezer és egy okunk van rá, hogy ne te­kintsünk a régi romantikával Amerikára. A jó dolgokat azonban – amikből tanulhatunk és inspirálódhatunk – továbbra is érdemes észrevenni, s a woke-őrület forgószelének középpontjában virágzó jobboldali humorgyár mindenképp ezek közé tartozik. 

A jelenségnek két fő csapásiránya van: a döntően fekete stand-up comedy előadók, mint Dave Chappelle, akik a YouTube csillagaivá válnak pusztán azáltal, hogy kisebbségi hátterük dacára nem áldozatként beszélnek magukról, klasszikus értékekben hisznek, és képesek vidámak maradni a kötelező depresszió korában.

A másik a The Babylon Bee. Utóbbit nevezhetnénk az amerikai Hírcsárdának is, ám a magyar verzió sosem venné a bátorságot, hogy beleálljon a szaporodó woke-abszurdumok elleni harcba. A The Babylon Bee igen, s teszi ezt zseniálisan.

A floridai Jupiter városkában alapított „híroldal” keresztény alapítói szerint

azért jött létre, mert a fősodratú humor nem volt vicces többé.

Az amerikai közállapotokról mindent elárul, hogy mémjeiket és álhíreiket sokan és rendszeresen valós híradásoknak hiszik. A tengerentúli politikum konformista „forradalmárait” (élükön Alexandra Ocasio-Cortezzel) lépten­nyomon kifigurázó The Babylon Bee egyébként Elon Musk kedvence is – nem véletlen, hogy a baloldali véleményvezérek valóságos nyílzáport zúdítottak a Tesla-vezérre a Twitteren, amikor az nem átalkodott kifejezni nagyrabecsülését a magazin önfeledt trollkodása iránt.

Az országszerte mintegy két tucat szerzőt mozgató műhelynek fontos értéke az önirónia is: jobboldali celebekből is lelkifurdalás nélkül céltáblát csinál, ha okot adnak rá (Joel Osteen tévéprédikátort szinte megsemmisítették, amikor a Katrina hurrikán idején megtagadta haciendáját a szerencsétlenül járt földijeitől).

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar

A The Babylon Bee legújabb dobása kivételesen nem online, hanem egyenesen a nyomdából érkezik. Egy olyan könyvecske, amire inkább előbb, mint utóbb, akár itthon is szükség lehet. A (szabad fordításban) Nagy woke­nesskalauz címmel polcokra kerülő rajzos-képes album semmi mást nem tesz, mint hogy a-tól z-ig összegyűjti a nyugati egyetemektől a nagyvállalatokon át a popkultúráig mindent bekebelező woke ideológia alaptéziseit, hőseit és mítoszait, és a maga teljességében, koncentrált formában tárja az olvasó elé – didaktikus kommentárok nélkül. Ezekre nincs is semmi szükség: betűk­kel leírva, képekkel ábrázolva minden egyes woke-tétel önmagát teszi zavarba ejtően nevetségessé.

Könyvünk az öngyűlölet hozzávalóit bemutató fejezettel indít, a körülöttünk élő elnyomók tételes katalógusával folytatódik, majd egy helyes és helytelen nyelvtani formulákkal és persze az elmaradhatatlan alternatív történelemleckével később egy útmutatóval zárul, aminek segítségével már újszülöttkorban woke-ságra nevelhetjük a gyermekeinket.

A kalauz konkrét segítséget nyújt, hogyan kerülhetjük el a valóság azon részleteit, amik összezavarnák a világképünket, ezenkívül a rendőrök elleni leghatékonyabb eszközöket (az Imagine bömböltetésétől a karhatalom arcába vágható vegán kókuszshake-ig) és a kifejezetten tiltott tevékenységek listáját is megtaláljuk benne (a higgadt párbeszédtől a Biblia olvasásáig).

Közel kétszáz oldalon át sírva nevetünk:  a remény­sugártól, amit a „Bee” képvisel, és a rémülettől, hogy ennek a könyvnek meg kellett születnie.

 

The Babylon Bee Guide to Wokeness. How to Take Your Woke­ness to the Next Level by Canceling Friends, Breaking Windows, and Burning It All to the Ground. Salem Books, 2021

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2022. január 01. 14:46
Valamiért, mindig a "másikok", az elmebajosak...
Benedek Zsolt
2022. január 01. 14:00
TAKTIKAI ATOMMAL AZ ELMEBAJ ELLEN: https://pestisracok.hu/kerpel-fronius-gabor-lett-2021-balfsza-visszanezheto-a-szilveszteri-politikai-hobbista/
states
2022. január 01. 12:45
Komcsi- és nácimenetes újesztendőt.
Vonyisz
2022. január 01. 12:23
Nézhető a YT csatornájuk, de elgondolkodtató, hogy az EgyBogárNaplója csatorna tizedannyi feliratkozó mellett ugyanannyi/több lájkot gyűjt be a videóiban, mint a BBee. Akarva akaratlanul is inkább arra tippelnék, hogy YT blokkolgatja őket, és remélem nem az van mögötte, hogy ennyire kevesen vannak az USA-ban, akiknek építő a rálátásuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!