A házasság patrónája

2021. június 16. 12:09

Zita királyné, Boldog IV. Károly, az utolsó magyar király és osztrák császár felesége a hitvesi hűség, az odaadó szeretet és az önfeláldozás példaképe. Boldoggá avatásáért egyesület alakult itthon és Franciaországban.

2021. június 16. 12:09

Őry Krisztina írása a Mandiner hetilapban.

Zita Bourbon–pármai hercegnő 1892. május 9-én született az olaszországi Viareggio közelében I. Róbert Bourbon–pármai herceg és Mária Antónia portugál infánsnő gyermekeként. Huszonegyen voltak testvérek két anyától. A nagycsaládban több sérült gyermek is élt, ami abban a korban ritkaságnak számított. A szociálisan érzékeny Zita hamar megtanulta a rászorulók támogatását.

Zita példamutatóan kitartott a férje mellett a legnehezebb történelmi időkben”

Szigorú édesanyja vasfegyelemmel, mély hitben nevelte őt és a testvéreit. A gyermekéveket vidéken töltötték családi szeretetben. Tizenévesen Zitát több lánytestvérével együtt beíratták a zangbergi Szent József leánynevelő intézetbe. Tanulmányait később az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-szigeten, a Szent Cecília-zárdában folytatta, amelyet anyai nagynénje vezetett. Az egyházi iskolák és a vallásos édesanya a fiatal hercegnő mélyen hívő gondolkodásmódját már a korai éveiben megalapozták.

Fotó: Mandiner-archív
Fotó: Mandiner-archív
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!