Akiknek van sütnivalójuk

2021. április 15. 00:03

Az elhúzódó covidjárvány sem tudta meghiúsítani, hogy alapításának tizedik évfordulóját ünnepelhesse a Kemenes Cukrászat. A hazai középvállalkozás bolthálózatával együtt több mint száz főnek ad stabil munkahelyet, amit állami segítséggel és egy kis kreativitással sikerült megvédeni.

2021. április 15. 00:03
null

Joó István írása a Mandiner hetilapban.

Cukrászdák, éttermek közös álma, hogy április végére legalább teraszukat, kerthelyiségüket megnyithassák a vendégek előtt. Ennek teljesüléséhez az kell, hogy a járvány ereje alábbhagyjon, és így a veszélyhelyzet miatti korlátozó intézkedések újabb enyhítését rendelje el a kormány. Mindenesetre az, hogy a lakosság átoltása látványosan halad előre, reményre jogosítja fel a vendéglátókat és beszállítóikat. Már akik meg tudták őrizni cégüket. Ismeretes, hogy a kis- és a középvállalkozások körében a legsérülékenyebb ágazat – a turizmus és a szállodaipar mellett – a vendéglátóüzletek és a hozzájuk kapcsolódó termelőüzemek. Utóbbiak nemritkán nagy hozzáadott értéket képviselő családi manufaktúrák. A pandémia alatt nem egy híradás szólt arról, hogy több ilyen vállalkozás bedőlt vagy veszélybe került.

Válságálló magyar középcég
A nyolcvan embert foglalkoztató és a Lipóti Pékség csaknem száznyolcvan üzletét hagyományos süteményekkel ellátó Kemenes Cukrász Manufaktúra Kft. nem tartozik a pórul jártak közé, és ez – előfeltevésünk szerint – összefügghet a vezetői és alkalmazotti teljesítménnyel, illetve azzal, hogy a nehéz időkben éltek a kormány kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújtott segítségével. Ugyanez érvényes a szintén a Kemenes család tagjainak kezén lévő hat cukrászdára, amelyből öt Budapesten és egy Biatorbágyon található.

Fotó: Holozsnyai Norbert
Fotó: Holozsnyai Norbert

A válságálló cég titkainak kikémlelésére kerestük fel a biatorbágyi cukrászüzemet és ügyvezető-tulajdonosát, Kemenes Edithet. Az energikus hölgy egy vezetői értekezlet és egy találkozó közötti szabad órájában fogad. A találkozón Edith asszony maga készít interjút egy élsportoló-házaspárral: Szöllősi Szabolcs és Zácsik Szandra kézilabdázókkal. Mi ezzel a célja? Nos, a cukrászat tízéves lesz májusban, és a tulajdonos ez alkalomból könyvet ad ki. A csaknem kész kötet nem a vállalkozás történetét részletezi, hanem több mint húsz beszélgetést tartalmaz olyan emberekkel, akiket Kemenes Edith személyesen ismer, és példaadónak tart a hivatásgyakorlásuk okán, illetve emberi értékeiért. „A Szöllősi házaspár régóta törzs­vendég a cukrászdánkban. Élsportoló fiatalok; éppen az olimpiára készül az anyuka, aki legutóbb hét gólt dobott… Mindeközben elkötelezett házasságban, családban élnek, és két gyermeket nevelnek.”

Terjeszti a hagyományos értékeket is
A magyar középvállalat tulajdonosának családcentrikus szavaiból kiviláglik, hogy nem csak a süteménykészítés terén terjesztik a hagyományos értékeket. Kemenes Edith különben a biai református gyülekezet elkötelezett tagja, férje, Barta István ráadásul presbiter is. Az erdélyi Szászrégenből települtek át a rendszerváltozás tájékán, magukkal hozva a kisebbségi létben edződött magyarok erős identitását és értékvilágát.

Arra gondoltam, akár a vésztartalékainkat is mozgósítom a fizetésükhöz”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!