Kaukázusi önsorsrontó körök

2020. november 25. 13:57

Grúzia 2008, Ukrajna 2014, Örményország 2020. Hatévente területet veszít egy volt szovjet tagköztársaság. Melyik lesz a következő 2026-ban?

2020. november 25. 13:57
Estefán Zsolt

A 2003-as rózsás forradalomban győztes grúz kormány hitt a Nyugat támogatásában, de alulmaradt Oroszországgal szemben. Abházia és Dél-Oszétia maradéka is elveszett. Így járt a szintén a Nyugatra tartó Ukrajna. Mire a narancsos forradalomból felocsúdtak volna Kijevben, a Krím félszigetet bekebelezte Oroszország, a keleti végeken háború kezdődött, nagyjából két megye azóta is az orosz támogatást élvező szakadároké.

Örményország mindebből nem okult. Az ottani bársonyos forradalommal 2018-ban hatalomra kerülő, nyugatosnak tartott és a Nyugatról biztatott miniszterelnök abban az illúzióban ringatta magát, hogy eltávolodhat Oroszországtól, és a Nyugat segítségével országa megtarthatja a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Arcahot, vagy ahogy emlegetni szoktuk, Hegyi-Karabahot. Végül az orosz csapatok mentették meg a terület maradékát az örményeknek. Ennyiben tehát más az örmény területvesztés, mint a grúz és az ukrán.

A tanulság mégis közös és egyszerű: nem lehet figyelmen kívül hagyni a realitásokat. Moszkvából nézve mindhárom ország közelkülföld. Az oroszok saját érdekszférájuknak és biztonsági szempontból is nélkülözhetetlennek tekintik. A három balti ország kivételével amíg Oroszország erejéből telik, nem engedi nagyon eltávolodni a szovjet utódállamokat. Nem tesz mást az Egyesült Államok sem, amikor egész Amerikát a saját befolyási övezetének tekinti. Úgy tűnik: ahogy Amerika az amerikaiaké, 
a volt Szovjetunió az oroszoké.

A baltiak éltek a történelem adta lehetőséggel, és úgy hagyták ott a széteső Szovjetuniót, hogy azonnal az európai integrációt kezdték építeni. Ma hármas kötelék, az EU, az euró és a NATO kapcsolja őket a Nyugathoz, védve attól, hogy visszakerüljenek Moszkva érdekszférájába. Más országnak erre nincs reális esélye az orosz közelkülföldön. Örményországnak olyannyira nem, hogy számára a függetlenség egyetlen záloga Oroszország. A harmadmagyarországnyi, javarészt hegyekből álló ország orosz segítség nélkül összeroppanna a két erősebb ellenség, Törökország és Azerbajdzsán szorításában. Kicsiben ez történt most Hegyi-Karabahban. A magát önállónak tartó terület ugyanis az utóbbi három évtizedben lényegében Örményország része volt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!