Karanténok új korszaka

2020. március 05. 01:38

A karantén Itália szava, hiszen a quaranta (negyven) szóból született: Velence ennyi napig várakoztatta a városba lépés előtt a külföldi hajókat a pestisjárvány idején. A vesztegzár évszázadok után visszatért az olasz földre.

2020. március 05. 01:38
null
Szombathy Pál
Szombathy Pál

A 38 éves, codognói Mattia, a feltételezett 1-es számú beteg február 18-án ment kórházba lázasan, két nap múlva ismerték fel nála a kórt; január 21-én Kínából hazatért ismerősére gyanakodtak, ám ő nem kapta el a betegséget, amely már január közepétől terjedhetett Olaszországban. Itália pillanatok alatt megbélyegzett pária lett: aki olaszt csak látott is, ahhoz ne közeledjünk.

A modern kor legújabb járványa, a koronavírus ugyanúgy Keletről érkezett, s nyugati felbukkanása éppen abban az országban robbant nyomasztó elegyként, ahol a középkori járványtombolás a legnagyobb volt. Olaszország zsúfolt és fejlett északi tartományaiban megmagyarázhatatlanul spriccelt szét, a könnyűiparban dolgozó kínaiak hurcolhatták be.

„És amikor este lefekszik, gondoljon arra, hogy amint most önmaga fekszik le, nemsokára idegen kezek fogják testét sírba fektetni.” (Karthauzi Dénes: Directorium vitae nobilium)

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!