A szégyenkorszak kísértete

2019. november 27. 14:47

A múlt év vége óta tapasztalható ellenzéki akciók az Országgyűlésben a magyar parlamentarizmus történetének egy kevéssé dicsőséges korát idézik fel. Az első világháború előtti nagy obstrukciók idejét a parlament szégyenkorszakaként is emlegetik.

2019. november 27. 14:47
null
Joób Kristóf

„Mit csinált az obstrukció négy hónap alatt? Semmit, mondják ők. Hiszen azért obstrukció, hogy nem enged semmit se csinálni. Pedig nagyon sokat tett. Bécs ma már megint Bécs, Budapest csak Budapest. A súlypont visszabillent. A hitelünk, a becsületünk külső országok előtt megcsorbult. A magyar névnek és a magyar papírnak nincs kelete. Helyette van exlex állapot” – írta keserűen Mikszáth Kálmán 1899 januárjában, a magyar parlamenti obstrukció időszakának kezdetén. Pedig még nem is sejtette, hogy a két legkomolyabb, az 1904-es és az 1912-es válság mennyire súlyos lesz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!