Optimistábbak a cégek Magyarországon, mint az uniós átlag, közel felük nem számít idén recesszióra

2020. július 09. 12:39

Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, ugyanis míg az európai cégek 56 százaléka számít egy éven belül recesszióra, a magyar vállalatoknak csak 50 százaléka véli úgy, hogy 2020-ban csökkenhet az ország GDP-je, 45 százalékuk pedig nem idén hanem csak később számít visszaesésre – derül ki az Intrum követeléskezelő nemzetközi felméréséből.

2020. július 09. 12:39
null

A közlemény szerint a 2020. január 31. és április 5. között készített reprezentatív felmérésben 29 európai ország 11 856 vállalat – köztük 445 magyar cég – vezetőjét kérdezték meg, hogyan látják cégük helyzetét és milyen megoldásokat terveznek pénzügyi problémáik megoldására.

Az Intrum vállalati fizetési jelentése arra mutatott rá, hogy európai összehasonlításban

leginkább Olaszországban borúlátók a vállalkozók,

itt 83 százalék számít visszaesésre az idén, őket követi Belgium és Szlovákia. Ezzel szemben Horvátországban, Bulgáriában és Írországban csak a cégvezetők 27, 33, illetve 35 százaléka vár egy éven belül recessziót.

A közlemény idézte Deszpot Károlyt, az Intrum magyarországi sales és üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta, a jelentés szerint európai szinten a vállalatokat közel azonos mértékben érintette a gazdasági visszaesés.

Magyarországon ezzel szemben valamivel enyhébbek lehettek a kis és közepes vállalkozások kárai,

a veszteség inkább a nagyvállalatoknál, például a nagy járműipari cégeknél csapódott le. Ezzel magyarázható, hogy Magyarországon a cégvezetők jelentős része inkább optimista – tette hozzá.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a magyar cégek nagy részét is érintette valamilyen szinten a visszaesés, ezt támasztja alá, hogy az Intrumnak adott válaszaik alapján a magyar cégvezetők nagy része tervez valamilyen költségcsökkentő és bevételnövelő lépést 2020-as mérlegének kiegyenlítése érdekében.

Példaként említették, hogy a megkérdezett magyar vállalatok 30 százaléka létszámstopot tervez, 21 százalékuk arra készül, hogy részesedést vagy céges vagyont ad el befektetőknek, 27 százalékuk pedig rövidebb fizetési határidőket adna az ügyfeleinek.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. július 12. 22:19
Meg nem a GKI jelentés a Bibliájuk :))))
balbako_
2020. július 12. 22:19
Mert nem olvasnak Indexet, 444-et, Népszavát és nem néznek ATV-t. Viszont a szemüknek hisznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik