Lengyelország az egekbe lövi a minimálbéreket

2019. szeptember 15. 20:34

Mateusz Morawiecki bejelentette, hogy az olcsó munkaerő korszaka lezárul Lengyelországban.

2019. szeptember 15. 20:34
Adrian Krajewski, Wojciech Moskwa

„Hogy támogatottságát növelje még az októberi választások előtt, Mateusz Morawiecki hétfőn bejelentette, hogy »az olcsó munkaerő korszaka lezárul« Lengyelországban. A havi minimálbér összege 78 százalékkal, azaz 4000 zlotyval fog emelkedni 2023 végére a terveik szerint. A helyi árszínvonalhoz igazított lengyel minimálbérek már most megközelítik a spanyol és az USA-beli minimálbéreket, illetve a magyart és a görögöt már meg is előzik.

A tervezett minimálbér-emelés – mely a Bank Millenium SA elemzői szerint az általános béreknél kétszer gyorsabban lesz – törvényszerűen megemeli a munkaerő-költségeket és számos munkáltatót vissza fog terelni a szürkegazdaságba, ami a költségvetés eredményét rontani fogja.

Az indítvány a kormány programjának logikáját követi, mely a jóléti költekezések növelésével, és az alacsony keresetűek béreinek emelésével élénkíti a gazdaságot, ami nagyban hozzájárult a 2017 óta tartó 5 százalékos GDP-növekedéshez. A kormánypárt úgy akarja elérni az újraválasztást, hogy arra fogad, hogy a szavazóknak fontosabb a gyors gazdasági növekedés és az alamizsna, mint a demokratikus intézmények eróziójától való félelem, ami miatt az EU sorozatosan perli a kormányt.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. október 09. 02:44
Magyarország nem a tisztességes fizetésben, hanem a hitelek fölvételére ösztönzi a magyart, még családalapítás finanszírozására is. Lengyelország ebben is fényévekkel előttünk. Szebb Jövőt!
Belakiss
2019. október 09. 02:43
Kár, hogy csüngőhasú magyar kollégája nem követi.
gacsat
2019. október 09. 02:43
A szavazók basznak a "demokratikus intézményekre". Mind tudják, hogy ezek csak a balok és liberósok fedőcégei.
józan paraszti ész
2019. október 09. 02:42
Libsi, így olyan apróságokkal mint a tények nem foglalkozik. Valószínűleg nem 4000 zlotyVAL-t, hanem 4000 zlotyRa-t akart írni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik