Hatvan éve hunyt el Horthy Miklós

2017. február 9. 22:42
1957. február 9-én hunyt el a portugáliai Estorilban Horthy Miklós, Magyarország kormányzója a két világháború között. Budapesti bevonulásával emlékezünk a tenger nélkül maradt ellentengernagyra.

 

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...alig volt lemaradva Magyarország Ausztriától..." - kb. 60%-a volt az egy főre jutó GDP-nk. A magyar gazdaság gyorsan alkalmazkodott megváltoztatott körülményeinkhez (MOM, Gamma, Csonka gépgyár stb.), kisebb volt a külföldi tőke behatolása.
A politikai viszonyok is stabilabbak voltak.

"Az 1937-ben nálunk alacsonabb szinten álló országok is, mint például Spanyolország, Portugália és Görögország a magyarországi szocializmus évei alatt jócskán leelőztek bennünket, és mindegyik nyugati országhoz képest nőtt a lemaradásunk."

A gazdasági mutató Magyarországhoz képest először 1937-ben, majd 1989-ben:
Magyarország 100 és 100
Olaszország 113 és 540
Spanyolország 79 és 384
Portugália 78 és 166
Görögország 77 és 194
Németország 283 és 689

Forrás: Baják László, Somogyi Gyula: A szocialista gazdálkodás fekete könyve, az elvesztegetett évtizedek, Budapest Business Klub, 2002.

Márai 1947-ben :
"E két évben bennünket, akik nem vagyunk kommunisták, társadalmilag, anyagilag s talán személyesen is megőröl az idő. Ezt a sorsot csak kevesen vállalják, a többség hanyatt-homlok menekül a Párt védőszárnyai alá, megtagad elvet, meggyőződést, múltat, mindent a holnapi száraz kenyérért; különösen feltűnő a zsidóság tódulása; ugyanaz a zsidóság, amely tegnap keserű-kegyetlen számonkéréssel fordult a keresztény társadalomhoz, mert "nem állt ellen" a náci követeléseknek, ma fejvesztve rohan egy parancsuralom csatasorába, és eszében sincs "ellenállni".

1973-as adatom nincs, de ez ad egy ízelítőt a helyzetről:

“Egy kommunista, akire még a kapitalisták is számíthatnak” címmel jelent meg írás a The Christian Science Monitor című amerikai hetilap 1987 március 2-8-ik számában. Ebből fordítok:

Amikor Magyarország államadóssága elérte a 8 milliárd amerikai dollárt 1982-ben, a kommunista vezetők elkezdtek aggódni arról, hogy ki lesznek szolgáltatva a nyugati bankoknak. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Fekete János azonban megnyugtatta őket egy hazugsággal.

Erre Charles Gati, a new-yorki Columbia Egyetem professzora így emlékezett: “Fekete azt mondta a pártembereknek, hogy ne aggódjanak, mert Magyarországnak van még 3 milliárd dollar értékű aranytartaléka. Tehát, ha a 8 milliárd dolláros adósságból levonjuk a 3 milliárdot, akkor a teljes tartozás csak 5 milliárd dollár.”

Természetesen a nyugaton használatos elszámolási forma szerint ez a kivonási művelet nem értelmezhető, de a kommunista vezetők lenyelték az indokot. Így az eladósodás tovább folyt és 1986 végére a magyar államadósság már meghaladta a 11 milliárd USA dollárt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés