Átkelés a Kárpátokon: Románia az Erdély elleni támadás jubileumát ünnepli

2016. augusztus 25. 20:03
A Kárpátok 16 hágóján vonul fel jelképesen a román hadsereg egy-egy szakasza, hogy így emlékezzen a Román Királyság monarchia elleni támadásának századik évfordulójára. A világháborús emlékműveknél felolvassák az elesett katonák neveit.

A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg szombaton arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba – tudatta csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium. „A kiegészült Románia elsősorban a nemzet javát saját életüknél is előbbre tartó, a harcmezőn elesett, vagy fogságban elpusztult román katonák véráldozatára épült” – olvasható a tárca közleményében, amely szerint az első világháborúban 330 ezer román katona halt meg, a harcok túlélői közül pedig 76 ezer hadirokkant maradt.

Centenáriumi névsorolvasás

A centenáriumi ünnepségsorozat első mozzanataként pénteken országszerte száz első világháborús emlékműnél, illetve katonai temetőben rendeznek névsorolvasást, amelyeken a térségben elesett hősök neveit sorolják el a megemlékezéshez csatlakozó közéleti személyiségek, katonai vezetők, a hősök leszármazottai, gyerekek és helyi polgárok.

Szombaton Curtea de Argesen I Ferdinánd király sírjánál, illetve a Brassó megyei Fundátán, az első román hősi halott emlékművénél rendeznek koszorúzást. Aznap este 21 órakor, a száz éve kezdődött offenzívát felidézve, a Kárpátok 16 hágóján rendez felvonulást a román hadsereg egy-egy szakasza. A védelmi minisztérium arra bíztatja az érintett települések lakóit, hogy maguk is csatlakozzanak a jelképes emlékmenethez.

Vasárnap Bukarestben, az ismeretlen katona emlékművénél tartandó egyházi szertartással folytatódik a román védelmi minisztérium első világháborús megemlékezéseinek sorozata.

Decemberre német, magyar és osztrák kézen volt Bukarest

A világháború kitörésekor még a központi hatalmak oldalán álló Román Királyság 1916 augusztus 27-én intézett támadást az Osztrák-Magyar Monarchia ellen, miután az Antant arról biztosította Bukarestet, hogy győzelme esetén megkapja Erdélyt. A román hadseregnek Csík és Háromszék vármegyét, Brassót és Nagyszebent sikerült elfoglalnia, majd az ellentámadásba lendült osztrák-magyar és német csapatok 1916 októberéig kiszorították a román katonákat Erdélyből.

Románia 1917-ben kötött békét a Bukarestet is elfoglaló tengelyhatalmakkal, majd 1918-ban újra hadat üzent Németországnak, csapatai ismét átkeltek a Kárpátokon, és a győztes oldalon fejezte be a háborút.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak nehogy feltámadjon August von Mackensen és újra odaba..zon nekik.


Mackensen - Marsch


https://www.youtube.com/watch?..

Tény, hogy pl. többek között az Osztrák–Magyar Monarchia vezérkari tisztjének Stromfeld Aurélnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a frontról özönlő katonákat megállította, átszervezte ütőképessé tette, így megállította a román és a cseh előrenyomulást. Sok vörös katona akkor is hazafiként a hazáját védte.

Ha akarnánk se tudnánk ilyen szégyentelenek lenni, ugyanis mi a hazánkat nem más országok inváziójával dubtuk össze alig száz éve.

A román politikai elit mindig felülmúlta a magyar politikai elit színvonalát.
És ennek mindig mi ittuk a levét.
Sajnálom.

Vö.: Román Korrupcióellenes Ügyészség kontra magyar Nemzeti Korrupcióellenes Program
(www.kormany.hu/download/5/e8/.../Nemzeti%20Korrupcióellenes%20Program.pdf)

Alkotmányos költség: 90%+az apró

Na, ezek az igazi országvesztők!

Wass nagyon jól leírta a Kard és kasza című könyvében az erdélyi magyar "elit" felelősségét abban, hogy miképp foglalták el az olcsó betelepülő román "földmunkások" a magyarok parasztok helyét és ez által milyen módon változtak meg rövid időn belül az etnikai arányok.

Sem a zöldhatáron jövő migriket sem a fél budapesti belvárost felvásárló "befektetőket". A kettő ugyan az. Területfoglalás.

Ennyit a potenciális szövetségeseről...

Igen, eredményesebb lehetett volna így.

No és ukrajna melyik részének az elfoglalását ünnepeljük melyik napon?

Wass hazaáruló???!!!!!!!!!!! Nonszensz, realista volt aki jól látta, saját bőrén tapasztalta a dolgokat.

Lehet, hogy gyenge írónak, de amit leírt az volt, megváltoztak az etnikai arányok, hála az erdélyi magyar elitnek.

Évszázadok óta ez van, néha feltűnik egy Széchenyi, egy Bethlen István, de összességében 2Ft-ért eladnák az anyjukat is, nem hogy az országot.


Egy megjegyzés a fentiekhez:

Úgy emlékeszem, hogy a románok halálra ítélték a háború után mert állításuk szerint 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy román ortodox pap, pár román és egy zsidó kereskedő kivégzését.

Nem emlékszem már,de mintha a Wiesenthal "Nyomozó Iroda" is keményen kérte volna a kiadatását a románokon kívül az amcsiktól akik ezek után azt hiszem alaposan átvizsgálták, megvizsgálták az egész ügyet, és ha jól emlékszem teljese mértékben ejtették a vádakat.

Mivel megy oda a magyar "hadsereg"???

A Keletiből induló Dacia nemzetközi gyorsvonattal???

Hadseregünk sincs sajnos.

Ez az a hadművelet, aminek a vége Bukarest megszállása lett, amikor a románok különbékét könyörögtek ki maguknak, amivel megszegték a Londoni Szerződést ami Erdélyt odaígérte nekik, ha nem kötnek különbékét a Központi Hatalmakkal?

Onnan induljunk ki (és álljunk is meg ott),, hogy hülyeséget írtál és még saját hazád történelmét sem ismered.
Maradjunk annyiban, Kun Bála nagyon szar volt meg politikusnak is és úgy vágták át a franciák, mint fekáliát a falon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés