Átkelés a Kárpátokon: Románia az Erdély elleni támadás jubileumát ünnepli

2016. augusztus 25. 20:03
A Kárpátok 16 hágóján vonul fel jelképesen a román hadsereg egy-egy szakasza, hogy így emlékezzen a Román Királyság monarchia elleni támadásának századik évfordulójára. A világháborús emlékműveknél felolvassák az elesett katonák neveit.

A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg szombaton arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba – tudatta csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium. „A kiegészült Románia elsősorban a nemzet javát saját életüknél is előbbre tartó, a harcmezőn elesett, vagy fogságban elpusztult román katonák véráldozatára épült” – olvasható a tárca közleményében, amely szerint az első világháborúban 330 ezer román katona halt meg, a harcok túlélői közül pedig 76 ezer hadirokkant maradt.

Centenáriumi névsorolvasás

A centenáriumi ünnepségsorozat első mozzanataként pénteken országszerte száz első világháborús emlékműnél, illetve katonai temetőben rendeznek névsorolvasást, amelyeken a térségben elesett hősök neveit sorolják el a megemlékezéshez csatlakozó közéleti személyiségek, katonai vezetők, a hősök leszármazottai, gyerekek és helyi polgárok.

Szombaton Curtea de Argesen I Ferdinánd király sírjánál, illetve a Brassó megyei Fundátán, az első román hősi halott emlékművénél rendeznek koszorúzást. Aznap este 21 órakor, a száz éve kezdődött offenzívát felidézve, a Kárpátok 16 hágóján rendez felvonulást a román hadsereg egy-egy szakasza. A védelmi minisztérium arra bíztatja az érintett települések lakóit, hogy maguk is csatlakozzanak a jelképes emlékmenethez.

Vasárnap Bukarestben, az ismeretlen katona emlékművénél tartandó egyházi szertartással folytatódik a román védelmi minisztérium első világháborús megemlékezéseinek sorozata.

Decemberre német, magyar és osztrák kézen volt Bukarest

A világháború kitörésekor még a központi hatalmak oldalán álló Román Királyság 1916 augusztus 27-én intézett támadást az Osztrák-Magyar Monarchia ellen, miután az Antant arról biztosította Bukarestet, hogy győzelme esetén megkapja Erdélyt. A román hadseregnek Csík és Háromszék vármegyét, Brassót és Nagyszebent sikerült elfoglalnia, majd az ellentámadásba lendült osztrák-magyar és német csapatok 1916 októberéig kiszorították a román katonákat Erdélyből.

Románia 1917-ben kötött békét a Bukarestet is elfoglaló tengelyhatalmakkal, majd 1918-ban újra hadat üzent Németországnak, csapatai ismét átkeltek a Kárpátokon, és a győztes oldalon fejezte be a háborút.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak nehogy feltámadjon August von Mackensen és újra odaba..zon nekik.


Mackensen - Marsch


https://www.youtube.com/watch?..

Tény, hogy pl. többek között az Osztrák–Magyar Monarchia vezérkari tisztjének Stromfeld Aurélnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a frontról özönlő katonákat megállította, átszervezte ütőképessé tette, így megállította a román és a cseh előrenyomulást. Sok vörös katona akkor is hazafiként a hazáját védte.

Ha akarnánk se tudnánk ilyen szégyentelenek lenni, ugyanis mi a hazánkat nem más országok inváziójával dubtuk össze alig száz éve.

A román politikai elit mindig felülmúlta a magyar politikai elit színvonalát.
És ennek mindig mi ittuk a levét.
Sajnálom.

Vö.: Román Korrupcióellenes Ügyészség kontra magyar Nemzeti Korrupcióellenes Program
(www.kormany.hu/download/5/e8/.../Nemzeti%20Korrupcióellenes%20Program.pdf)

Alkotmányos költség: 90%+az apró

Na, ezek az igazi országvesztők!

Wass nagyon jól leírta a Kard és kasza című könyvében az erdélyi magyar "elit" felelősségét abban, hogy miképp foglalták el az olcsó betelepülő román "földmunkások" a magyarok parasztok helyét és ez által milyen módon változtak meg rövid időn belül az etnikai arányok.

Sem a zöldhatáron jövő migriket sem a fél budapesti belvárost felvásárló "befektetőket". A kettő ugyan az. Területfoglalás.

Ennyit a potenciális szövetségeseről...

Igen, eredményesebb lehetett volna így.

No és ukrajna melyik részének az elfoglalását ünnepeljük melyik napon?

Wass hazaáruló???!!!!!!!!!!! Nonszensz, realista volt aki jól látta, saját bőrén tapasztalta a dolgokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés