Vicces felnégyelések

2016. május 6. 13:25

Veczán Zoltán
Magyar Nemzet
Nagy felhajtás kísérte nemrég egy Uruguayban élő magyar dizájner legújabb munkáit. Mint honlapján írja, a Hungaro Philia sorozatot a művész, „Pista Contenta” honvágya és a magyar történelmi legendák iránti szeretete inspirálta.

»Pista Contenta« számos alkotásában megfogalmazódik a kormány és a nacionalista pátosz kritikája, és ez rendjén is van. Van helye az iróniának akár nemzeti tragédiák témájában is: mondjuk a felnégyelt emberkét mintázó Koppány-sütőforma tényleg vicces. Csak hát az egykori vezér ötvenedik unokája sem él már, míg a holokausztnak vagy Trianonnak a mai napig sajgó sebei vannak az elpusztított vidéki zsidóság, a fél évre rá lemészárolt délvidéki magyarok vagy az öt generáció óta facsargatott határon túliak képében. A már beforrt vágások hegeit halványíthatja az irónia ecete, nyílt sebbe önteni viszont furcsa gyógymódnak tűnik – az áldozat felszisszenésén megdöbbenni meg legalábbis az empátia hiányát mutatja.

Nem gondolom, hogy az uruguayi művész Trianon party mix tálja szándékosan olyan ízléstelenül kegyeletsértő akart lenni, mint mondjuk a slawiecicei fiúk a maguk piknikjével. Lehet, hogy ez egy őszinte gesztus a posztmodern groteszk nyelvén. Az is elképzelhető, hogy a békediktátum következményei olyan távoliak az alkotó számára, hogy ő már csak a heget látja, és bele sem gondol, hogy másnak nap mint nap tépkedi fel a sebet a mindennapos megaláztatás. Pedig ha valamire szükség volna a sérelmek feldolgozásához, az az empátia. Főleg a közelmúlt eseményei kapcsán, amelyeknek következményei ma is velünk élnek, sokaknak mindennapi tapasztalatként. Hogy egy pofon mennyire fájt, azt pedig csak az tudja, aki elszenvedte – és ebből a szempontból lényegtelen, hogy zsidózás vagy bozgorozás kíséretében kapta.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Csak hát az egykori vezér ötvenedik unokája sem él már,"

A kis urugváji legenda művész történelemtorzító sőt hamisító érában kapta töri-tudását és ennek kapcsán én a történelemoktatásirendszer kritikájaként említem meg a tényt,

hogy Szent László nagy királyunk [Aki Szabolcsban (a zsinaton) Szentté avatta István királyunkat] a legjelentősebb unokája volt Koppányunknak.

Válaszok:
Senye Péter | 2016. május 6. 19:04

Vazul leszármazottja volt.

Majdnem jogos :)

De csak benéztem és írtam a kommentet :)

Elkevertem a Vazullal..Őt nem négyelték csak megvakították.

Elnézést emberek .

"Népszerű tévhit. Bizonyára az az alapja, hogy így sokkal jobban kijön a tézis-antitézis dialektikája."


Igen, ebben a kommentedben van igazság mert a "tézis-antitézis dialektikája " kijön a megvakíttatott Vazul unokájának István felé tett egyházjogi aktusával is (t.i. hogy szentté avatta), csak ugye kisebb kontrasztot láthatunk. (Mert ugye anno Vazul életbenhagyása (valóban) sokkal emelkedettebb a felnégyelésnél.)

Különben az urugváji legenda művész a Vazul relax-fejpántot is megalkotta (dialektika nélkül) , s elhelyezte szájtján alul a kompoziciójában szívből jövő magyarlegenda szeretettel . Philia, ugye :-D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés