Kövér: Tisza István a régi Magyarország utolsó bajnoka

2016. május 1. 9:52
Tisza István kötelező viszonyítási pont marad a Magyarországon közéleti szerepet vállalók számára – mondta Kövér László házelnök a volt kormányfő születésének 155. évfordulóján. Kövér szerint Tisza István politikai filozófiája a klasszikus szabadelvűség és a romantikus nemzeti patriotizmus 20. századi egyeztetésére és védelmére kiépített monumentális ideológiai kísérlet volt.

Tisza István rendkívüli életútja mindig kötelező viszonyítási pont marad a Magyarországon közéleti szerepet vállalók számára – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Nagykovácsiban, az egykori miniszterelnök születésének 155. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

A Nagykovácsi gr. Tisza István Nemzeti Kör által szervezett megemlékezésen az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Tisza István alakját szellemi és erkölcsi nagysága hibáival, tévedéseivel és kudarcaival együtt, végső soron tragikus bukásában is megkerülhetetlenné teszi minden utána következő nemzedék számára.

Tisza István kulcsember volt

Kövér László felidézte: a huszadik század elején sok magyar és európai számára vált nyilvánvaló, hogy egy új rend készülődik. Ennek a hatalmas európai várakozásnak és változásnak egyik kulcsembere és aktív alakítója egy magyar ember, gróf Tisza István miniszterelnök volt – mondta.

Emlékeztetett rá: az 1914. június 28-i szarajevói merénylet után az egyöntetű háborúpárti bécsi és berlini állásponttal szemben több hétig egyedül a magyar miniszterelnök fogalmazta meg kételyeit, július második felére azonban elfogadta a háborús megoldás elkerülhetetlenségét, és ettől kezdve 1918 végéig ki is tartott álláspontja mellett. A házelnök Tiszát idézte: „már nyakunkon volt a kötél, amellyel ha most el nem vágjuk, alkalmasabb időben fojtottak volna meg bennünket”.

Tisza István 1918. október 31-én történt meggyilkolása egyben a történelmi magyar vereség tragikus jelképe is – hívta fel a figyelmet Kövér László –, hozzátéve: a politikus úgy halt meg, ahogy élt, elszántan, hajlíthatatlanul és magányosan. „Személyében a tradicionális Magyarország az utolsó bajnokát veszítette el” – tette hozzá.

Tisza a nemzeti szabadelvűség összefoglalója volt

Kövér László méltatása szerint Tisza István munkássága az európai színvonalú magyar szabadelvűség egyik utolsó mértékadó összefoglalásának tekinthető. Politikai filozófiája a klasszikus szabadelvűség és a romantikus nemzeti patriotizmus 20. századi egyeztetésére és védelmére kiépített monumentális ideológiai kísérlet. Az Országgyűlés elnöke arra is emlékeztetett, hogy Tisza István hitvallásának középpontjában a népképviselet legfontosabb intézménye, a parlament állott.

Kövér rámutatott: Tisza István az elsők között ismerte fel, hogy Európa következő évszázadának kulcskérdése a szabadság és a szabadosság viszonyrendszerének alakulása lesz.

A megemlékezést a Nagykovácsi gr. Tisza István Nemzeti Kör szervezte, amely az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Janits Béla, a társaság elnöke az ünnepi esemény alkalmából kiemelte, hogy a szervezetük pártok feletti, és felidézte a 2001-ben megfogalmazott törekvésüket, hogy létrejön a nemzeti minimum, és a közös nemzeti érdek égisze alatt valamennyi alapvető kérdésben egységes lesz a nemzet.

 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kövérnek annyi köze van a Tisza-féle konzervativizmusnak, mint Hitlernek a festészethez vagy Sztálinnak a nyelvészethez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés