Viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma

2016. április 1. 12:55

Biszku Béla
Az ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál, a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma.

Idézetek Biszku Bélától, Novák Tamás 2010-es gyűjtésében.

*

A proletárdiktatúra időszerű kérdései hazánkban - 1957. május

„Ilyen helyzetben erős proletárdiktatúra szükséges az ellenállás letörésére, a szocializmus győzelmes építésének biztosítására...

Közismertek azok a nézetek, hogy az atomkorszakban állítólag az értelmiség a vezető erő.

A Nagy Imre csoportjához tartozó "teoretikusok" terjesztették az osztályharc lanyhulásáról szóló elméletet, ami általában az éberség csökkenéséhez vezetett az osztályellenes erők bomlasztó munkájával szemben...

A párt fővonala alapján a parasztság meggyőzésével a társas gazdálkodás gazdasági fölényének megteremtésével folytatni kell a harcot a falu szocialista átalakításáért. Ez éles osztályharc közepette fog végbemenni falun, az osztályellenség makacs ellenállásának megtörését igényli, gazdasági és politikai harcot jelent. ...

Mi tehát nem hangoztatjuk, hogy nálunk nincs erőszak. Ha az októberi ellenforradalmi támadás után nem alkalmaztunk volna erőszakot az ellenforradalmi támadókkal szemben, fasiszta diktatúra uralkodott volna el hazánkban, és megsemmisült volna a proletárdemokrácia.

A szocializmus építésének egész időszakában az erőszakfunkciónak érvényesülnie kell, mert belső ellenségeinknek, a nemzetközi reakcióra támaszkodva, újra és újra megkísérlik kezükbe kaparintani a hatalmat. Ennek az elvnek megfelelően újjászerveztük a hadsereget, a rendőrséget, a karhatalmat, majd a munkásőrséget, ami az egész ország haladó közvéleményében osztatlan örömöt keltett.

A proletárdiktatúrában a parasztok és általában a kistermelők millióit, tíz- százezer hivatalnokot kell a polgári és kispolgári értelmiséggel együtt átnevelni, le kell küzdeni a kapitalizmus által beléjük rögződött szokásokat és hagyományokat.

Az ellenforradalmat előkészítő periódusban, kihasználva az állam kulturális forradalmat irányító munkájában a szektás hibákat, vitatták az államnak azt a jogát, hogy a nevelő munkát irányítsa, szervezze, ... ennek a hatását még most is érezzük, mert az állami irányítás háttérbe szorítását és gyengülését azonnal felhasználták a burzsuá és kispolgári eszméktől átitatott színdarabok bemutatására, a könyvkiadásban pedig a sajtószabadság ürügyén a polgári eszméket terjesztő művek megjelentetésére. 

A munkásosztály hatalmának mindenoldalú erősítése, az osztályellenség, az ellenforradalom maradványainak elnyomása és elszigetelése.”
 
*
 
Belügyminisztériumi jelentés (1958. szeptember 30.) Szigorúan titkos. 
 
„Tárgy: A Fővárosi Ügyészség és Bíróság munkájával kapcsolatos észrevételek

Az eddigi ügyekben lefolytatott bírósági eljárásokat, a kiszabott ítéleteket értékelve megállapítható, hogy esetenként nem állnak arányban az elkövetett bűncselekményekkel, azok társadalmi veszélyességével, egyes személyeknél túl enyhék, több esetben nem vették figyelembe a vádlott osztályhelyzetét, korábbi magatartását, esetleg büntetett előéletét, de történt olyan eset is, amikor a tárgyalást vezető bíró részéről szabályos mentési akció mutatkozott egyrészt a tárgyalás vezetésében, másrészt a kiszabott ítéleteknél.”
 
*
 
Budapest, 1957. december 1. Biszku Béla belügyminiszter bevezetője az MSZMP PB ülésén „A büntetőpolitikánk egyes kérdéseiről” szóló jelentés tárgyalásakor. Szigorúan bizalmas.
 
„Mi Nezvál elvtárssal kaptunk korábban a Politikai Bizottságtól megbízást a jelentés elkészítésére. A kérdés azért merült fel mert egyrészt túlzsufoltság van a börtönökben. A másik ok, amiért ezt a jelentést be kellett hozni a Politikai Bizottság elé, hogy az ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál, a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma.”
 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most ül bele a gazember Rákosi pajtás kondérjába. Fűtsetek alá ördögök!

Milyen elképesztő mélységű ostobaság és műveletlenség kell ahhoz, hogy egy ilyen rendszerben higgyen valaki és azt tiszta "lelkiismerettel" szolgálja ...

A kommunista kialtvanyt mar akkor is a kommunista PART kialtvanya neven jelentettek meg. A part szerepe tehat egyaltalan nem uj.

Ebből nagyon is értjük komám, hogy te ki vagy.

Még van képed nekrológot kérni ennek a gazembernek, aki kevesellte az akasztást?

Mi volt a zsigereitekben 57-ben a bosszúálláson kívül, komcsik? Csak nem féltetek Nagy Imrétől és a többi bebörtönzöttől a ruszki fegyverek árnyékában?

És ma hogy viszonyulsz a "fizikai megsemmisítéshez"? Visszaállítanád a rablógyilkosokra a halálbüntetést vagy azóta már az új birodalmi ideológia, az "emberi jogok" előtt hódolsz?

Tehát az ár az volt, hogy a kommunista gazemberek az elszámoltatásuk elengedéséért lemondtak a további öldöklések végrehajtásáról?

Ez egy fenomenális jogi koncepció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés