Az elveszett kezdet

2016. március 9. 10:52

Gerő András
Reflektor
A ma Magyarországot uraló politikai erő identitását, önazonosságát tekintve antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári és kulturális, szekuláris értelemben keresztény.

„A mai kormányzat fő ereje már igen régóta polgáriként és nemzetiként határozza meg magát. Identitásának szerves része az antikommunizmus. Ez az az elem, amely az 1980-as évek vége, a rendszerváltás óta nagyon konzekvensen beépült identitásukba. Akkoriban ugyanis az antikommunizmus mellé még három identitáspont társult:a liberális, az alternatív és a radikális.

A liberálistól megváltak, olyannyira, hogy az ma már szemükben ellenséges identitás. Az alternatívtól megváltak, mert a konzervatív életértékek mellett kötelezték el magukat. A radikálistól csak bizonyos értelemben váltak meg, hiszen megváltozott identitásukat továbbra is nem egyszer radikális módon képviselik. Az antikommunizmus maradt; úgy tűnik, ez volt, van és lesz.

Konzervatívak lettek, s a nemzeti értékek letéteményeseinek vallják magukat. Amit lehet, átkeresztelnek nemzetire: nemzeti lett a földalap, a dohányboltok, az összetartozás, az együttműködés rendszere, a választási bizottság. A székely zászló ott leng a parlamenten a magyar lobogó szomszédságában. És ki tudja, mi jön még.

Az is önazonosságuk része, hogy polgári Magyarországot akarnak. Nem kommunistát, hanem polgárit. Pártjuk – pontosabban szólva szövetségük  nevébe ezért került be 1995-ben a polgári jelző. Az antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári erő újabb keletűen magához zárkóztatja a keresztény minősítést is. Ez a keresztény szó, szemben a Horthy-érával, nem akarja kizárni a zsidót  inkább szekuláris és kulturális, mint vallási tartalmú. Nem tiltják az abortuszt, noha az Alaptörvény (régi nevén Alkotmány) az élet kezdetét a fogantatástól számolják, és nem teszik minden iskolás számára kötelezővé a hittant. Szóhasználatukban a keresztény az európai kultúrkört határolja le, ezért úgy is érthető, hogy nem muszlim.

A ma Magyarországot uraló politikai erő tehát identitását, önazonosságát tekintve antikommunista, konzervatív, nemzeti, polgári és kulturális, szekuláris értelemben keresztény.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egynagyon korrekt és igaz elemzés.
Ritka eset.

Jó írás, pontos elemzés. Valóban probléma, hogy Orbán elmaszatolja 48-49 jelentőségét a magyar polgári identitásban.

Kedves Gerő úr ! Mivel a demokráciában a bármi nem keresztény is nemzetalkotó elem lehet , értelmetlen a fából-vaskarika szóalkotása a "szekuláris keresztényről " . Vannak a keresztény egyházak , zsidó szövetségek , más vallási csoporok , azok dolga a hitterjesztés . Önnek tudnia kellene , hoy a politika közege és a vallási közeg egyszerre tartozik össze és különbözik .

Válaszok:
Agnieszka | 2016. március 9. 14:09

Nekem ez a szekuláris értelemben keresztény teljesen bejön.

Ez szerintem valóban jellemző lehet egy olyan országra, ahol a lelkes ateistáknál lényegesen több a maga módján vallásos, aki megkeresztelteti a gyerekét, de templomba már nemigen jár vele, talán imádkozni sem tanítja meg, Isten fogalmat sem próbál a gyereknek elmagyarázni. Lehet, h. sokan járnak hittanra, de még ebben sem vagyok biztos, az általam ismert helyzet inkább az, h. az egyházak nem is voltak igazán fölkészülve arra a missziós lehetőségre, ami az Orbán kormány alatt megnyílt számukra. Az aratnivaló sok, de kevés az értelmes, rátermett, énekelni és énekeltetni is tudó munkás.

Az egyházi esküvő és végső búcsú is többnyire, úgy gondolom, papi, lelkészi segédlettel történik, de az életnek többé nem általánosan része, h. a nagycsalád a vas. délelőttöt misén v. istentiszteleten is tölti, ahogy ez a régi, ma már lassan feledésbe merülő világban az élet rendje volt.

Válaszok:
péterx | 2016. március 9. 18:13

1.Azt akartam mondani , hogy a keresztény - ha keresztény - az keresztény , nincs és nem is lehet jelzője ...
2.Gerőnek pedig nincs igaza , mert a teljes keresztény hittel élő embernek is tudomásul kell vennie a politika közegét / például , keresztény politikus sem eröltetheti rá az abortusszal kapcsolatos nézetét másokra . Abból csak néplázadás törne ki . Kampányolhat , felvilágosíthat , érvelhet , kedvező feltételeket teremthet a szülés vállalására . Ezek mind lehetőségei a hite kifejezésére/ . Olaszországban - például - a múlt században a hatvanas évekig tilos volt még a polgári válás is , de a tényleges és tömeges ezzel ellentétes szokás elsöpörte ezt a keresztény ihletésű politikai intézményt .

Marhaság. A Fidesz egy populista maffiapárt, ami semmilyen politikai elvet vagy ideológiát nem követ, kizárólag a pénzszerzés motiválja.

Szellemes riposzt ! Frappáns jellemzés egy abszurd politikai ötletről !

Az anti-kommunizmust nem kell magyarázni:

A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve:

A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000
A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000
A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000
A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000
A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000
A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000
A háború után 1953 végéig: 55,039,000
A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000

Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.

Innen látszik, hogy például Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés