December 16.: bostoni teadélután, német invázió, megszületik Beethoven

2015. december 16. 13:45

December 16-án született Beethoven 1770-ben; ezen a napon volt a bostoni teadélután 1773-ban, és ezen a napon indította el 1944-ben az ardenneki offenzívát a német hadsereg.

Milyen fontos események kötődnek december 16-hoz? Az Associated Press videója szerint például ezen a napon született 1770-ben Ludwig von Beethoven, ahogy ekkor volt a bostoni teadélután is három évvel később. 1773. december 16-án éjjel ugyanis a bostoni polgárok és a Sons of Liberty nevű társaság tagjai elfoglalták a város kikötőjében horgonyzó Dartmouth, Eleanor és Beaver hajókat, és a fedélzetről a tengerbe szórták a hajófenéken tárolt teaszállítmányt; az esemény jelentős szerepet játszott az amerikai függetlenségi háború kirobbanásában.

S végül úgyszintén ezen a napon indította el 1944-ben, a második világháború folyamán a német hadsereg az ardenneki offenzívát (angolul: Battle of Bulge). Az ardenneki offenzíva volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása, amely a Wehrmacht oldalára hivatott billenteni az erőviszonyokat. Az ütközet Belgium, Luxemburg és Németország területén zajlott. A német csapatok 25–30 km mélyen betörtek az amerikaiak vonalai mögé. Végül az utánpótlási nehézségek és a légitámadások miatt a német hadsereg visszavonulásra kényszerült. Az offenzíva legismertebb filmes feldolgozása, részben a valós események alapján, 1965-ben készült el A halál ötven órája (Battle of the Bulge) címmel.

A bejegyzés trackback címe: https://tortenelem.mandiner.hu/trackback/18886