1956. december 8.: 59 éve volt a salgótarjáni sortűz

2015. december 8. 14:56
Dokumentumfilm az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzről, melynek során több tucat embert, köztük gyerekeket lőttek agyon a nógrádi megyeszékhelyen.

A 1956. december 8-án több ezren gyűltek össze a salgótarjáni megyetanács és a rendőrkapitányság épülete előtt, hogy két letartóztatott munkástanácsi vezető szabadon bocsátását követeljék. Az épületek tetejéről azonban tüzet nyitottak a tömegre. A közel tíz percig tartó lövöldözés során nem csak a demonstrálókat, hanem egyszerű járókelőket, és a közeli iskolából kiszaladó gyereket is lőtték

Hivatalosan 46 halálos áldozatot – köztük gyermekeket – azonosítottak név szerint, de szinte minden visszaemlékező száz fölötti halottat emleget, a leggyakrabban előforduló adat szerint 131-en halhattak meg a vérengzésben. Rengeteg volt a sérült is: számuk legalább 150-re tehető. Az áldozatok és sérültek pontos adatai azonban nem ismertek, mivel az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyveket titkosították, vagy meghamisították.

Az „1956 – a salgótarjáni sortűz” című, Vékás Péter rendezte dokumentumfilmben túlélők beszélnek a sortűzről, illetve arról is, mi történt azt azt megelőző és az azt követő napokban Salgótarjánban és környékén.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A férjem apja ott volt a téren, azért élte túl, mert be tudott ugrani az egyik kapualjba. Aztán amikor vége volt, hordta a halottakat és a sebesülteket. Látta az apját, ahogyan a kiterített és letakart halottak között kereste a fiát.

Az anyakönyvezésnél nem a valódi halál okát írták be, egyszerűen hamisították az adatokat és engem bosszant, hogy a történészek ragaszkodnak a 40 valahány áldozathoz, amikor a feleségek, gyerekek tettek 1990 után tanúvallomást, hogy bizony az ő családtagjuk akkor és ott halt meg a pufajkások gyilkolták le. Mégis a papír, a hamisítás tartja magát.

Ahogyan az is, hogy Hadadi Rudolf nevére a google még mindig a kommunisták propaganda anyagát dobja ki. Hadadi Rudolfot és Hargitay Lajost szabályosan az Ipolyba lőtték, miután a pufajkások elfogták és megkínozták őket.

Felelősök??
Vagy csak a rezsiharc a fontos, mert az ügynökakták esetleg kínosak lennének??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés