Borsitól Kassáig: Rákóczi Európai Kulturális Útvonalat szeretne Sárospatak

2015. november 25. 17:30
Egy sárospataki konferencián jelentették be, hogy a II. Rákóczi Ferenc életéhez szorosan kapcsolódó harminchat magyarországi és határon túli település közös turisztikai útvonalat hozna létre. Az együttműködés a kulturális örökség védelmére és ápolására, valamint az idegenforgalomra fókuszál.

II. Rákóczi Ferenc örökségének és emlékének ápolása lehet az a kapocs, amely összeköti az európai nemzeteket, ezért a fejedelem életéhez szorosan kapcsolódó települések összefogásával Rákóczi Európai Kulturális Útvonal jön létre – jelentették be hétfőn egy sárospataki konferencián. A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Hajdu Imre önkormányzati képviselő, a Rákóczi Kulturális Útvonal kialakításáért felelős megbízott azt mondta: az útvonal létrehozásának célja elsősorban a turisztikai és a kulturális együttműködés.

Hajdu szerint Rákócziról sokan, sokat tudnak: tudott, hogy európai formátumú politikus, államférfi volt, Európa valamennyi országában elismerték mint uralkodót, de életének állomáshelyei nem annyira ismertek. Az útvonal létrehozását Sárospataktól függetlenül a lengyelországi Jarosław település is kezdeményezte. Bujdosása idején a fejedelem hosszabb ideig tartózkodott ott háromezer kuruccal együtt, a városban a mai napig ápolják Rákóczi kultuszát – tette hozzá Hajdu. Megjegyezte: a sárospatakiak is arra törekednek, hogy mostaninál még méltóbb emléket állítsanak a fejedelemnek, ezért a város feladatának érzi, hogy a mai Európában mindenhol megismerjék Rákóczi nevét.

A bölcsőtől a sírig

Eddig harminchat olyan magyarországi és határon túli település neve „került elő a történelemből”, amely valamilyen módon köthető Rákóczihoz, valamennyien támogatják a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal létrehozását, amelyre uniós pályázaton szeretnének támogatást nyerni – mondta Hajdu, hozzátéve: erről a sárospataki szakmai konferencián szándéknyilatkozatot írtak alá.

Az együttműködés a turizmusra, a kulturális örökség védelmére és ápolására, valamint a turisztikai infrastruktúra kiépítésére fókuszál. Az útvonal a felvidéki Borsiból, Rákóczi szülőhelyéről indul, és mindazon településeket érinti, amelyek építészetileg, csaták vagy a fejedelem életének meghatározó helyszíneként köthetők hozzá, és egészen Kassáig tart, ahol a fejedelem nyugszik.

*

Fotó: I ♥ Sárospatak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés