Fejlődő országokra váltanak a napelemgyártók

2012. június 18. 12:23
A fejlődő országok piacai felé fordulnak a kínai napelemgyártók, miután a hagyományosnak számító piacokon, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban folyamatosan romlanak a növekedési kilátások.

A hagyományos piacokat eddig a gazdagabb országok jelentették, mivel csak ők voltak képesek megfizetni a technológiát. Az elmúlt években végbement gazdasági folyamatoknak köszönhetően a napelemek könnyebben elérhetővé váltak, így már a fejlődő országok is egyre jobb felvevőpiacnak számítanak.

A rossz költségvetési helyzetekből kifolyólag az Egyesült Államokban és az Európai Unióban sorra vágják vissza a napelemek támogatására fordított összegeket. Kína számára külön nehézséget jelent, hogy nemrégiben az USA büntetővámot vetett ki az országukból érkező napelemekre, mivel az USA kereskedelmi minisztériuma szerint eddig azokat döpingáron értékesítették.

Ezekből fakadóan a napelem- és napmodul-gyártók többsége a jobb növekedési potenciállal rendelkező országok felé fordul, úgymint India, Thaiföld, Brazília és Dél-Afrika. A közeljövő egyik legfontosabb piaca Dél-Afrika lehet, amely tavaly léptetett életbe a napelemek által termelt villamos energia után fix átvételi árat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés