Ez várhat Európára az új migrációs paktum elfogadásával

2024. április 11. 14:41

Megszavazta az Európai Parlament az új migrációs paktumot. Magyarország és Lengyelország elfogadhatatlannak tartja a csomagot. Mutatjuk, mi várhat Európára, ha életbe lép a paktum.

2024. április 11. 14:41

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Büttner

Szavazott az Európai Parlament az új menekültügyi és migrációs paktumról. Finoman szólva sem volt egyhangú a szavazás, az Európai Néppárthoz köthető Tomas Tobé előadó menekültügyi és migrációkezelési rendeletére például 322 szavaztak igennek, 266-an nemmel és 31-en tartózkodtak; az arány a többi elemnél is hasonló volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország és Lengyelország lázad az Európai Unió migránsok áthelyezésére vonatkozó mechanizmusa ellen, Németországban viszont történelmi sikerként ünneplik az Európai Parlament jóváhagyását – írja a Novinky. Más lapok, például a Kronen Zeitung azt emelték ki, hogy az egyezmény túl későn foglalkozik az okokkal, ráadásul úgy alkalmazna új szabályokat, hogy még a létezők sem érvényesülnek egységesen az Európai Unióban – a cikk példaként Magyarországot említi.

Ezt is ajánljuk a témában

Különbség van az illegális bevándorló és a menekült között

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban a Mandinernek kiemelte: 

fontos különbség van a menedékkérők és az illegálisan bevándorlók között. Utóbbiak ismeretlen személyazonosságúak, már az érkezésükkor semmibe veszik a schengeni térség előírásait, itt-tartózkodásuk pedig folytatólagosan is illegális, mert a hatóságoknak azt hazudják, hogy menekültek.

Ezt is ajánljuk a témában

Bakondi világossá tette: az számít menekültnek, akit egy országban vallási, faji vagy politikai nézetei miatt üldöznek, ezért kénytelen a lakhelyét elhagyni. Az ukrán határon valódi menekültek érkeznek, a déli határon pedig azok az illegálisan bevándorlók, akik valótlanságot állítanak magukról, megszegve az ENSZ előírását, vagyis azt, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Az EU szerint az illegális bevándorlóknak a befogadás után minden országban ugyanolyan ellátást kell kapniuk, vagyis Magyarországnak a svéd vagy német ellátási színvonalat kellene garantálnia. Ha pedig nem engedünk be valakit, tehát megtagadjuk a menekültstátuszt, akkor nekünk lenne a feladatunk, hogy visszautaztassuk oda, ahonnan jött. Ez pedig lehetetlen kihívás. Bakondi György az EU „mesterterve” fontos részleteként nevezte meg, hogy 

ha úgy döntünk, nem fogadunk be migránsokat, akkor minden egyes be nem fogadott személy után kilencmillió forintnyi büntetést kellene fizetnünk. 

Ezt persze hivatalosan úgy fogalmazzák meg, hogy a szolidaritás pénzzel is megváltható.

Az EU azt állítja, egyszerűsítésről van szó, valójában másról

Az Európai Unió 2015-ben, a nagy migrációs hullám idején vetette fel a menekültügyi rendszer reformját, mivel az 1990 óta érvényben lévő dublini rendelettel nem lehetett kezelni a menekülthullámot.

  • Az új rendszer egyebek mellett tartalmazza
  • az új menekültügyi szabályokat,
  • a közös uniós menekültügyi ügynökség létrehozását,
  • közös ujjlenyomat-adatbázist,
  • a migránsok tagállami áthelyezésének szabályait
  • és a továbbutazás megakadályozását.

Magyarországot mindenképpen hátrányosan érintené a rendszer bevezetése, ráadásul a tagállamok szuverenitását is sérti a paktum. Az unió azt várná a migrációs paktum alapján hazánktól, hogy úgynevezett migránstáborokat állítsunk fel a határ mellett, és megakadályozzuk továbbhaladásukat. 

Hazánk álláspontja, hogy a menedékkérőknek még az EU-ba érkezésük előtt be kell nyújtaniuk kérelmüket, jelenleg ezt Belgrádban fogadják a magyar hatóságok. A magyar kormány szerint az uniós paktum egyben meghívót jelent az illegális bevándorlóknak.

Brüsszel további egyezményeket kötne

Miután szerdán az Európai Parlament ratifikálta a Menekültügyi és Migrációs Egyezményt, az EU a belső szabályozás felől a külső migrációs jelenségek megoldására kíván koncentrálni, ez pedig a származási és a tranzitországokkal való különegyezmények megkötését jelenti. Ezek a partnerségi megállapodások azonban szintén évek óta állandó viták tárgyai az EU intézményeiben.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint arra az Euractiv összefoglalója felhívja a figyelmet, az Európába történő illegális bevándorlás megfékezésére szükséges lesz Észak-Afrika és a Közel-Kelet több államával együttműködni, ugyanis hiába van ez belső egységes szabályozás a migránsok elhelyezésére, integrációjára, a rendszer nem zár: az EU külső határain kell hatékony védelmet kialakítani, megakadályozni, hogy olyan tömegek induljanak el a kontinens felé, amelyeket Európa nem szeretne fogadni.

A kormány kitart

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón megjegyezte, az Európai Parlament rossz döntést hozott, a magyar kormány a lengyelekkel ért egyet, azaz jogellenesen emberek ne jöjjenek a kontinensre.

Elutasítjuk a kötelező elosztást, elutasítjuk a büntetést azért, hogy nem veszünk át migránsokat. A paktum Európának nem jelent segítséget. Szembeszállunk ezzel a döntéssel

– fogalmazott a miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­­l­­á­­n­­­y­o­­­k­ ­­v­á­r­­n­a­k­­ ­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
vandor-58
2024. április 12. 08:32
Csűrik csavarják nagyon mocskos módon.
szabadabb
2024. április 11. 22:42
Szóval minél több migránst szöktetnek be illegálisan a nyomorult nyugatiak mi annál több pénzt fizessünk ? Jól értettem??? Örömlányokat ne küldjünk ? ????
Haramia
2024. április 11. 17:02
A belpesti értelmiségi befogadná szívesen, sőt még fizetne is önként és dalolva. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!