Margarethe és a trójai faló – Magyarország német megszállása

2024. március 21. 06:36

Nyolcvan esztendővel ezelőtt, 1944. március 19-én szállta meg hazánkat a nemzetiszocialista Németország. Mindez gyökeres változásokat idézett elő a történelmünkben.

2024. március 21. 06:36
null
Gali Máté
Gali Máté

Nyitóképen: Szent György tér, német és nyilas alakulatok 1944. október 16-án, a kiugrási kísérlet után. Fotó: Fortepan

A Harmadik Birodalom főhatóságai részéről már 1940–41-ben felmerült, hogy az áhított világháborús győzelmet követően a Duna-medencében területrendezést vinnének végbe: a még többségében német etnikum által lakott nyugat-magyar­országi régiókat Németországhoz csatolnák, a Bácskából, a Bánságból és Baranyából pedig egy önálló német tartományt hoznának létre. Magyarország megszállásának hadműveleti tervét, amely a Margarethe (margaréta) fedőnevet kapta, azonban csak 1943 szeptemberében dolgozta ki a hadsereg vezetési törzse, amikorra Adolf Hitler már messzemenőkig elégedetlen volt hazánk világháborús szerepvállalásával.

A németek szempontjából országunk megszállását – amely a keleti hadszíntér utánpótlásának biztosítása okán kulcsfontosságú volt nekik – alapvetően négy tényező indokolta.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­­g­­­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­­o­­­k­­ ­­­v­á­r­n­­­a­k­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­𝗡
Dixtroy
2024. március 21. 10:10
Az összes nyugati geci folyton a kirablásunkon és elfoglalásunkon fantáziált, érthetetlen hogy libernyákjaink hogyan hihetik, hogy majd azok megvédenek, meg a javunkat akarják.
gyzoltan-2
2024. március 21. 08:24
-már nehogy egy következmény 1944 március 19.-ét nevezzük ki sorsfordító napnak... A magyarországi vezetés előző számtalan durva hibája sokkal súlyosabb bűnöket takar... Hibát hibára halmoztunk..! -sajnos ez a valóság..! -persze hogy a nyilvánosságra került ismeretek birtokában, utólag könnyű nekünk ítélkezni... -amint könnyű, a pillanat terhe alatt, hibázni, helytelenül dönteni..!
Akitlosz
2024. március 21. 06:47
"A Harmadik Birodalom főhatóságai részéről már 1940–41-ben felmerült, hogy az áhított világháborús győzelmet követően a Duna-medencében területrendezést vinnének végbe: a még többségében német etnikum által lakott nyugat-magyar­országi régiókat Németországhoz csatolnák, a Bácskából, a Bánságból és Baranyából pedig egy önálló német tartományt hoznának létre." Bizonyíték?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!