Már itt is? Vallási érzékenység miatt vetetnék le a magyar Operaház egyik előadását

2024. március 28. 10:56

Közleményben reagált az intézmény.

2024. március 28. 10:56

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A Universal Society of Hinduism elnöke, Rajan Zed felszólította a Magyar Állami Operaházat, hogy vonja vissza a 2025 júniusban bemutatandó A bajadér című balettet a keleti vallási és kulturális hagyományok bagatellizálása miatti aggodalmakra hivatkozva – írja a Blikk.

A vezető szerint a magyar intézménynek tartózkodnia kellene a hagyományok kisajátításától és egész közösségek nevetségessé tételétől. Szerinte a balett „egy gazdag civilizáció durva lekicsinylése”.

Rajan Zed írásában sürgette az Operaházat, hogy a válogatása során mutasson érettséget, illetve kerülje az etnikai sztereotípiákat és a hamis ábrázolást fenntartó baletteket, továbbá kérjen bocsánatot a helytelen válogatásért.

A hindu vezető felszólította az Operaház főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, Solymosi Tamás balettigazgatót és Almási-Tóth András művészeti igazgatót, hogy értékeljék át az eljárásaikat, és biztosítsanak kulturális érzékenyítő képzést a vezetőiknek.

Az Operaház az alábbi közleménnyel reagált a vádakra:

„A nevadai vallási vezető, akinek Universal Society of Hinduism elnevezésű szervezete kb. ezer követőt számlál a legnépszerűbb közösségi oldalon és több mint tíz éve posztolt utoljára, az elmúlt években A bajadér minden meghirdetett produkciója kapcsán megfogalmazta kifogásait, így tett korábban a londoni Royal Ballet, a Párizsi Opera, a Houston Ballet, a milánói Scala, a Bajor Állami Opera, a drezdai Semperoper, a Boston Ballet, az Ausztrál Balett és még tucatnyi más együttes esetében is. Ezeknek a produkcióknak a létrejöttét és műsoron tartását Rajan Zad megnyilatkozásai érdemben nem befolyásolták. Mivel a szerző nem kereste meg a Magyar Állami Operaházat, feltételezhető, hogy közleményét sem elsősorban dalszínházunknak szánta. A Magyar Állami Operaház mindent megtesz annak érdekében, hogy produkciói nézőit ne sértsék meg kultúrájukban, hitükben, vallásukban vagy etnikumukban. Ezt szem előtt tartva bízunk abban, hogy ha a klasszikus balettirodalom egyik gyöngyszemének számító Bajadér bemutatóit olyan multikulturális fellegvárakban sem kísérik botrányok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália vagy Franciaország, akkor a Magyar Állami Operaház hagyománytisztelő produkciója sem válik konfliktusok forrásává.”

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­l­á­­n­y­­­o­­­k­ ­­­v­­­á­­­r­­n­a­k­­­ ­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
PeterWeber
2024. március 28. 18:34
Javaslom a hindu csókának, hogy Marius Petipa-nál szíveskedjen reklamálni...
KBA98
2024. március 28. 16:31
Minden hülye hozzánk csapódik?
Dixtroy
2024. március 28. 15:28
Ki az a Zed, Butch??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!