„Nagy tévedés, hogy a románok életszínvonala jobb, mint a magyaroké” – végre tisztázódott a helyzet

2024. február 13. 17:59

A közgazdász azt is elárulta, hogy Romániában ráadásul az egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint Magyarországon.

2024. február 13. 17:59

„A médiában iszonyatosan tévesen vonták le azt a következtetést, hogy már Románia is megelőzött minket életszínvonalban, arra alapozva, hogy a román egy főre jutó fogyasztás vásárlóerő-paritáson közelebb van az uniós átlaghoz, mint a magyar.

A háttérben az bújik meg, hogy a magyar lakosság sokkal többet takarékoskodik”

– árulta el az Indexnek Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza.

„A magyar háztartások pénzügyi vagyona többszöröse a románokénak. Tehát akkor ki a gazdagabb? Innentől kezdve tévedés, hogy a románok életszínvonala jobb” – tisztázta a kérdést Suppan Gergely.

A közgazdász azt is elárulta, hogy Romániában ráadásul az egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint Magyarországon. „Persze nálunk is tapasztalható egyenlőtlenség, de Magyarországon nem olyan szélsőséges, mint például Romániában vagy Latin-Amerikában, vagy akár az Egyesült Államokban.

Nálunk azért van egy érezhető felzárkózás, gondoljunk csak arra, hogy mennyivel nőtt a foglalkoztatás, aki akar és tud, annak van lehetősége dolgozni.

Tény, hogy van felzárkózás, aminek a tempójáról persze lehet vitatkozni, hogy gyors vagy lassú. Az pedig, hogy kik előznek meg, sokszor módszertani kérdés”

– magyarázta a szakértő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: TIBOR BOGNAR / PHOTONONSTOP / PHOTONONSTOP VIA AFP

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. február 14. 08:39
A szokásos ballib játék a számokkal, hogy mindenki jobban él, mint mi most. (Akinek van emléke a 2010 év előtti időkről az tudja, akkoriban éltünk igazán rosszul) De "szegénységünket" a nyugati országokhoz képest is erősen árnyalja, hogy nálunk a lakosság 92%-a saját tulajdonú ingatlanban lakik! (Ez az EU-ban 70%)
Szerintem
2024. február 14. 05:11
A bezzeg romániázásnak csak az a lényege, hogy találtak egy jó nagy szarkupac országot és ahhoz lenyomva méricskélve turbózhatják a mindenszarizmust. Mert arra ötletük sincs, de nem is érdekli őket, hogyan lenne jobb és hátha a mindenszarizmussal szerezhetnék meg a hatalmat. Aztán hajrá, ahogy szokták, az elherdálás, kifosztás az államcsődig is. Tegyük fel, ha tényleg olyan szar volna is, akkor pláne ki akarna még annál szarabbat is?
ekeke1
2024. február 14. 00:22
Ha valakinek kedve van Romániát és Magyarországot összehasonlítani, két tényezővel kezdje: 1. Románia egy 237 ezer nkm-es ország, amely jelenlegi állapotában is tengerrel, Dunával,hegyekkel, erdőkkel,mezőkkel, gáz-olaj-arany stb. termeléssel rendelkezik. Igen , legfejlettebb része nem véletlenül Erdély, közben vannak részei Moldovában és Olténiában mint a bantusztánok. Ilyen természeti adottságokkal negatív csoda hogy ott tartanak ahol. 5-6 millió romániai távozott az országból, ezek hazaküldött pénzei a legfőbb valutatartalékuk. És persze, az összes EU-s támogatásokat megkapták, mert Romániában kifogástalan a jogállamiság és nincs korrupció(nem röhög). 2. Magyarország egy 93 ezer nm.-es ország, ahol gyakorlatilag nincs semmi. Se tenger, se olaj, se gáz, se arany. Csak 1 millió cigány. Elment vagy 5-600 ezer ember. Évek óta nem kaptuk meg a jogosan járó EU-s pénzeket, szorozzák be csak a 30 milliárd eurót mondjuk 380-al. Ha ezeken túl vagyunk, jöhetnek a további összehasonlítások.
MaBaker
2024. február 13. 23:41
A bezzegromániázók sajnos nem azt állítják hogy gazdagabbak a románok, hanem azt, hogy pár hónapja olyan helyzetbe kerültek anyagilag, hogy az ottani ár és bérszínvonalon többet tudnak fogyasztani mint a magyarok. Részben ezen nem kell meglepődni 27%-os áfa mellett, másrészt ha ez így marad, akkor lassacskán a románok tényleg gazdagabbak lesznek nálunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!