Arra kérte a püspök Balog Zoltánt, mondjon le

2024. február 14. 17:13

Fekete Károly reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek „a személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

2024. február 14. 17:13

Mint ismert, kedden szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában, mely után Balog Zoltán bejelentette: 

86 százalékos támogatottságot kapott a szavazáson, ezért nem távozik posztjáról. 

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerdán közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmazott:

„Ezen az ülésen megkértem – a kialakult helyzetre való tekintettel, teológiai alapú érveléssel Balog püspök urat: gondolja át, hogy lemond zsinati elnöki tisztéről” – idézte az Északhírnök.

A püspök azt is ismertette a közleményében, hogy szerdán ismét beszélt Baloggal, és ismételten azt kérte tőle, mondjon le a zsinati tisztségéről.

Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni”

– írta a Tiszántúli püspök. 

Fekete ezután mértéktartást kért Balog döntéséig, majd hozzátette, reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2024. február 16. 05:04
Ez egy református püspökhöz méltatlan, ártó szándékú, tisztességtelen nyilatkozat. Mint a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az Zsinat Elnökségi Tanács tagja, megvan a lehetősége, hogy az egyház intézményi keretei között hozza ezt a véleményét püspöktársa tudtára. Nyilvánvaló, hogy ezzel próbálja vetélytársát félreállítani, akivel szemben az előző zsinat lelkészi elnök választáson alulmaradt. Ezzel nem csak Balog püspöknek, de az egyház békéjének és tekintélyének is árt. Szomorú azt látni, hogy egy egyházi vezető karriernek, és nem szolgálatnak tekinti az egyház vezetésében betöltött tisztséget.
jovanazugy
2024. február 15. 13:07
vica115 2024. február 15. 12:42 ""Álljál fel te, hogy üljek le én!"- mondta apósom a hatalom lényegéről" Na erről van itt szó! A papoknak nem kellene politizálni. Mert a vallás és a világi dolgok sokszor ütköznek
Falcon-HU
2024. február 15. 11:24
A kegyelem ingyenes ajándék, mely az embert sem természete, sem érdem alapján nem illeti meg, és jogos igénye sem lehet rá. Ld.: Mt 20,1-16 "...te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok?" A kegyelmet adó fogalmilag nem hibázhat, mert nem igazságosságról, hanem szeretetből való cselekedetről van szó. Ebből fakad, hogy a kegyelmet adónak nincs indoklási kötelezettsége, döntése szuverén. A kegyelem léte a jogrendben ebből az eredendően keresztény gondolatból származik.
Aerion
2024. február 15. 10:55
furkesz 2024. február 14. 18:10 Valóban. Az lenne a demokratikus, ha a fidesz azt ment fel akit csak jónak lát. Ha pedofilt akkor azt, ha terroristát vagy csalót akkor azt. Senkinek semmi köze hozzá, azt csinálnak amit akarnak, és minden úgy van jól ahogy akarják. Az ő útjaik kifürkészhetetlenek, kik vagyunk mi szürke tudatlanok hogy a méltóságok dolgába beleszóljunk. ----------- Fegyverletételt így még nem könnyeztem meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!