A BBC is foglalkozik a mentelmi üggyel, ám az ellenzéknek aligha tetszik majd a végkövetkeztetésük

2024. február 14. 18:14

A brit közmédia ismét megfejtette a magyarországi történéseket.

2024. február 14. 18:14

Amióta 2010-ben Orbán Viktor visszatért a hatalomba, Novák Katalin és Varga Judit lemondása jelenti a legnagyobb fenyegetést az uralmára” – írja Nick Thorpe.  A BBC magyarországi tudósítója szerint egész Magyarországot megrázta az egyébként erősen férfidominált kormánypárt két legsikeresebb és legnépszerűbb női politikusának hirtelen lemondása.

Thorpe ezután hosszan részletezi a lemondáshoz vezető történéseket, miszerint Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter egyaránt felelősséget vállaltak azért, mert előbbi, Ferenc pápa tavalyi magyarországi látogatása alkalmából, kegyelmet adott egy gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, aki hamis tanúzásra vette rá a gyerekeket annak érdekében, hogy vonják vissza azon állításaikat, miszerint az otthon igazgatója szexuálisan bántalmazta őket.

„Az ügy mélyen problematikussá vált egy olyan kormány számára, 

amely politikája sarokkövévé tette a gyermekek védelmét és a hagyományos családi értékeket”

 – teszi hozzá Thorpe.

És azt is, hogy a tüntetések közepette történő kettős lemondás Orbán Viktort két különböző, de lényeges szövetségesétől fosztja meg.

Novák ugyanis – fogalmaz Thorpe – a „nemzet anyja" imidzset sugározva mélyen azonosult a több gyermek vállalására ösztönző kormánypárti politikával, és a miniszterelnöknél befogadóbb, kevésbé agresszív stílust képviselt a nagyrészt szimbolikus államfői szerepében. A keményebb kiállású Varga Juditnak pedig az lett volna a feladata, hogy a brüsszeli bürokraták elleni harcba vezesse a Fideszt a júniusi európai parlamenti választásokon. Helyette azonban nemcsak, hogy lemondott képviselői mandátumáról, de a közéletből is visszavonult.

Thorpe ezután kitér Balog Zoltán és Magyar Péter szerepére is, majd idézi Bayer Zsoltot:

Március 15-én erőt kell demonstrálnunk, mert a hiénafalka, ezek a teljesen amorális, hazug gazemberek, akik ott üvöltöztek tegnap a Sándor-palotánál, meg a csőcselék, az most vérszagot érez, mert azt hiszi, hogy eljött a pillanat. 

Mutassuk meg nekik, hogy rohadtul nem jött el a pillanat!” 

Thorpe mindezt úgy összegzi, hogy ez az egész ügy „kétségtelenül a legnagyobb kihívás a Fidesz 14 éve tartó kormányzása alatt, bár a lemondások inkább csak behorpasztották, de egyelőre nem károsították komolyan a kormánypárt hatalmát”.

 Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. február 16. 00:05
Gondoljuk meg a következöt, de higgadtan. K. ENDRE NEM FELMENTVE LETT, HANEM A BÖRTÖNBEN LETÖLTENDÖ BÜNTETÈSE UTÀN HÀZI ÖRIZETBE KERÜLT, ÉS A HÁZIÖRIZET UTOLSÓ PÁR HÒNAPJA LETT ELENGEDVE, HOGY AZ ERDÈLYBEN EGYEDÜL ÈLÖ, SÚLYOS BETEG ANYJÀT ÁPOLHASSA. És erre Gyurcsány elengedi a vérebeit.... Azért is nyugodtan lehetne egy országos felháborodás, hogy valakinek egy állami intézmény nem engedi meg, hogy a legközelebbi, súlyos beteg hozzátartozóját ápolja. A gyermekek fontosak, de az idös emberek is. Ha Gyurcsány úgy látta volna, hogy ez az általam itt vázolt vétség felfújása többet hozott volna neki a konyhára, akkor valószínüleg Novák Katalint azért mondatta volna le, hogy miért nem engedte el K. Endre házi örizetét már korábban. Ismerni kell Gyurcsányt, az "ügy"- nek ö a bábája. Ö most azt hiszi, hogy egy nagy halat, fogott, de ha lehiggad a hangulat, mindenki látni fogja az ö aljasságát.
Agnieszka
2024. február 15. 09:01
Aljas hazugségokkal habosították fel ezt az ügyet, most próbálkoznak több bőrt lehúzni róla. Kontraproduktív lesz, részben a kormányzati előéletük, részben az ellenzéki, a kormány, Magyarország gazdasági érdekei ellenében folytatott, szintén hazugságokkal tarkított tevékenységük miatt. Két rétegre építhetnek: 1. akiknek családilag jó volt az MSZP-SZDSZ, 2. akiknek a helyzete MINDEN kormány alatt nehéz lenne.
survivor
2024. február 14. 22:43
Mi a hörges oka ?
survivor
2024. február 14. 22:40
Milyen bűnt követett el Novák ? Vagy Varga ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!