110 éve adták át a Szent István csatahajót, amely aztán elsüllyedt az I. világháborúban

2024. január 17. 12:01

A hajó elvesztésének hírére Horthy Miklós ellentengernagy egy egész hadműveletet fújt le.

2024. január 17. 12:01

Az SMS Szent István az Osztrák–Magyar Monarchia egyik csatahajója volt az első világháború idején. A Wikipedia szerint a négy tagból álló Tegetthoff-osztály utolsó egységeként készült el, testvérhajói a Tegetthoff, a Viribus Unitis és a Prinz Eugen voltak. 1918. június 10-én egy olasz gyorsnaszád (torpedókkal felszerelt motorcsónak) torpedói süllyesztették el Premuda szigetének közelében, mikor a Szent István első bevetésének gyülekezőhelyére tartott. 

Horthy Miklós lefújta a Korfu-hadműveletet

Testvérhajóival együtt magas harcértékű, erős hajóként tartották számon, ezek voltak az első olyan szolgálatba állított dreadnought-mintájú csatahajók, melyek fő lövegtornyaiba három löveget helyeztek el. Ugyanakkor számos konstrukciós hibájuk is volt, 

főként a torpedóvédelem területén, amely végül a vesztét okozta.

A Szent István elvesztésének hírére Horthy Miklós ellentengernagy lefújta a Korfu-hadműveletet, és visszarendelte a hajóit Pólába, mivel úgy vélte, hogy az olaszok előzőleg tudomást szereztek a támadásról, és meglepetés híján nincs jó esély a sikerre. Valójában az olaszok a dreadnoughtok Pólából való távozásáról először csak aznap, később szereztek tudomást, mikor a felderítő repülőgépeik ezt jelentették. E veszteség után a Monarchia nagy hajói több bevetésre már nem futottak ki a háború során.

A Szent István csatahajó elsüllyedéséről készült videót alább tekinthetik meg:

Nyitókép: YouTube

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. január 18. 08:52
Azért nem véletlen, hogy a világhódító tengeri hatalmak nem a Földközi tenger nemzeteiből kerültek ki, hanem azokból akiknek kijárásuk volt a nyílt óceánokra is (blue water navy) - angolok, spanyolok, portugálok, franciák. A Földközi tenger szinte zárt, akár csak a Balaton. Gibraltár volt az egyetlen kijárat a Szuezi csatorna megépítéséig, azt meg az angolok keményen védték és védik a mai napig is. Ide haditengerészetet telepíteni teljesen fölösleges.
contractor-2
2024. január 18. 08:40
A Balatonon nagyobb biztonságban lett volna. Szabadon úszkálhatott volna Siófok és Tihany között. A harci értéke pont annyi lett volna ott is mint az Adrián.
B_kanya
2024. január 18. 08:18
grrrgo 2024. január 17. 14:31 A II. vhban a Warspite Narviknál kb lemészárolta a fél német torpedóromboló-flottát, de a méret nem számít.
B_kanya
2024. január 18. 08:16
Ugandai Bubu 2024. január 17. 14:21 "Mi magyarok" Búvár Kund meg a beolvadt vikingek leszármazottja, hogy a Novara gerince alatt húznának át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!