„Nem áll összhangban a demokráciával” – keményen beleszállt az USA a magyar kormányba

2023. december 21. 07:17

Az amerikai külügyminisztériumnak nem tetszik a szuverenitásvédelmi törvény.

2023. december 21. 07:17

Novák Katalin köztársasági elnök alig rendelte el a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését, az Egyesült Államok kormánya nemsokkal rá közleményben reagált – hívta fel a figyemet a vg.hu.

Az ottani idő szerint szerda délután megjelent nyilatkozatot az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller jegyzi. Ebben 

az USA külügyi tárcája ebben aggodalmát fejezi ki a magyar törvény kapcsán.

A „kifejezetten barátságtalan megfogalmazás” szerint egy olyan jogszabályt lépett életbe, amely 

drákói eszközöket ad a magyar kormány kezébe”.

Ezeket pedig akár azok ellen is lehet használni, akik nem osztják a kormánypártok nézeteit. Ezen a ponton a közlemény a megfélemlítés és a megbüntetés kifejezéseket használja – idézte a lap.

De a közleményből az is kiderült, hogy attól is tartanak, hogy az újonnan megalakított Szuverenitásvédelmi Hivatal majd „kvázi zaklatásra” használja a jogosítványait és vizsgálatok alá vethet bárkit, magánszemélyeket és cégeket egyaránt. Még úgy is, ha az eljárások alanyai nem kaptak támogatást külföldi szervezetektől.

A vg.hu szerint a dokumentum utolsó mondata sem sikerült „kevésbé vészjóslóra”. Az amerikai külügyminisztérium ugyanis leszögezte, hogy „a magyar szuverenitásvédelmi törvény 

nem áll összhangban azokkal a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság”.

Az ügynek ezzel jó eséllyel nincs vége és a magyar kormányzat valószínűleg reagálni fog az USA állásfoglalására.

A vg.hu emlékeztetett, hogy a jogszabály megalkotását éppen az az eset váltotta ki, amikor a 2022-es országgyűlési választásokat követően kiderült: a szakszolgálatok megállapítása szerint az ellenzéki pártok jelentős, amerikai szervezetektől érkező finanszírozást is felhasználtak a kampányuk során.

A Sándor-palota is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban több hazai és külföldi megkeresés is érkezett Novák Katalin köztársasági elnökhöz. A külföldről kapott üzenetek pedig szerintük igazolják az országgyűlés által kitűzött cél helyességét, vagyis szükség van a nemzeti önazonosság, szuverenitás védelmére.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. január 01. 10:03
Senkinek nem tetszik, kivéve Lánczi Tamást. 5 millióval többet fog keresni havonta. Egyébként Lánczi telitalálat, univerzális szakember,akárhová teszik, mindenhol a tudása legjavát adja és mindenféle skrupulus nélkül szolgálja a pártot. Talán még Fritz és Kiszelly ilyen, de Lánczi okosabb.
Krupp Skya
2023. december 31. 08:42 Szerkesztve
Az viszont összhangban ált a demokráciátokkal, hogy Szarrá bombáztátok a Szabolcs utcai házunkat, és a veletek szövetséges ukránok megerőszakolták anyósomat és elvitték nagyapám zsebóráját. Nem tudom, hogy az demokratikus-e, hogy ha megkérlek benneteket amerikai imperialisták huzatok a büdös kurva anyátok picsájába, a buzik meg az apjuk faszára, remélem Pressman elvtárs a nagykövet tudja hogy mit kell választania. Mindenki másnak Boldog Új Évet. Az ÁVH--soknak Buldog Új Évet! Lehet vicsorogni!
Karbantartó9
2023. december 21. 20:21
Amerikában is van ilyen törvény 15 év jár érte, hazaárulásnak hívják. Alábbi linken található ennek összefoglalása: https://sgp.fas.org/crs/misc/IF10697.pdf
KBA98
2023. december 21. 18:39
Egyrészt az USA ne ugasson bele más országok dolgaiba! Másrészt a Pressman nevű szemetet hívja vissza! Aztán majd, ha a Trump elnököt nem vegzálják fölöslegesen, akkor szóljanak a szabadságról és a jogállamiságról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!