Magyar Külügyi Intézet: Nem állnak fenn a szükséges feltételek Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez

2023. december 12. 11:41

Az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba – hangsúlyozták a szakértők.

2023. december 12. 11:41

A Magyar Külügyi Intézet (MKI) nemrég közzétett tanulmányában kilenc okot sorol fel, amiért korai lenne Ukrajna csatlakozásáról tárgyalni az Európai Tanács e heti ülésén. Ukrajna nincs felkészülve az unióhoz történő csatlakozásra, és

 az Európai Unió nem adott politikai vagy gazdasági magyarázatot arra, hogyan működne a gyakorlatban Ukrajna csatlakozása

 – hangsúlyozták a közleményben.

Rámutattak arra is, hogy különösen azt a hét lépést vizsgálják, amelyet az Európai Bizottság 2022-ben visszamenőlegesen előírt ahhoz, hogy Ukrajna megkapja az Európai Unió tagjelölt országa státuszt. Az MKI szakértői megállapították, hogy

 még azon a négy területen is visszalépés történt, ahol a Bizottság megállapította az előírt feltételek teljesítését

 – a bírók kiválasztása, az Igazságügyi Főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni küzdelem és a médiaszabadság terén – sorolták.

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajna csatlakozása nehezen megoldható problémákat vetne fel az EU-nak

A Külügyi Intézet egyetértett a Bizottsággal abban, hogy Ukrajna nem tett megfelelő lépéseket a korrupció és az oligarchák elleni küzdelem terén, és hogy Ukrajna nemzeti kisebbségekkel való bánásmódja továbbra is elmarad az európai normáktól.

A tágabb politikai és gazdasági környezetet elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy Ukrajna csatlakozása nehezen megoldható problémákat vetne fel az Európai Unió számára. 

Az ország felvétele behozná a háborút az Európai Unióba,

 és a teljes területe feletti ellenőrzéssel nem rendelkező Ukrajna csatlakozása az uniós tagság szempontjából is komoly kérdéseket vetne fel – hangsúlyozták.

Folyamatos pénzügyi teher

Ukrajna gazdasága nagy mértékben függ a külföldi támogatásoktól. Ilyen helyzetben Ukrajna csatlakozása folyamatos pénzügyi terhet jelentene az Európai Unió számára. Az ukrán valutát stabilizáló nagy mértékű külföldi támogatás nélkül Ukrajna az árstabilitás követelményeinek sem tudna megfelelni – tették hozzá.

Az MKI azt is megállapította, hogy Ukrajna uniós csatlakozása alapvetően átformálná az EU belső szerkezetét, az ország „gyorsított” felvétele az Európai Unióba pedig hiteltelenítené az EU-t a nyugat-balkáni országok és a többi tagjelölt tagállam szemében.

Ukrajna Európai Unióba való felvételének politikai és gazdasági költségeire vonatkozó egyértelmű javaslat hiányában a csatlakozásról szóló vita a legjobb esetben is korai – szögezte le közleményében a Magyar Külügyi Intézet.

***

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 13. 08:25
A tárgyalások megkezdése nem jelenti a felvételt. A szokásos,fideszes hazudozás…
bagira002
2023. december 12. 16:58
Igaz ,, Nem állnak fenn a szükséges feltételek Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez,, eus feltételeket meg kell követelni.
MR.Smith
2023. december 12. 15:29
Ukrajnát az EU-ba azonnal felvenni, kizárólag az USA érdeke. Európai pénzből felzárkóztatni, de előbb a háborús károkat enyhíteni, sőt az amerikai katonai segítségnyújtást fizetni még évekig nagy biznisz az amerikai érdekcsoportoknak. (katonai-ipari komplexum, Vanguard és Black Rock ...) Európa megint a f@sz rossz oldalán áll majd.... De hát von dr Leyen és Baerbock helyett mi szopnánk.
Janika50
2023. december 12. 12:34
Micsoda dolog ez, Orsika hogy, hogynem kék-sárga ruhában pózol? Egy mentsége lehet, kék melltartó, sárga bugyi, vagy fordittva és kék sárga szinű három águ szigonnyal ékesitett intim betét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!