Ha karácsony, akkor bejgli, de hol vegyük meg a legjobbat?

2023. december 23. 14:57

A december érkeztével a cukrászdák zöme átáll a karácsonyi rohamra és tonnaszámra kezdik gyártani a bejgliket, amelyből a hagyományos mákos és diós változat mellett már több extrém fajtát is ki lehet próbálni.

2023. december 23. 14:57
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Égető kérdés a magyar családok életében a karácsony közeledtével, hogy mégis honnan szerezzék be az ünnepi bejgliket, vannak olyanok, akik az áruházassal megelégszenek, mások egészen a méregdrága, influenszerek által hirdetett verziókat részesítik előnyben és vannak eldugott, kisebb cukrászdák, amelyek csak a bejgliről híresek. 

Kiemeljük, hogy listánk abszolút szubjektív, szponzorációtól mentes. De mégiscsak fontos csinálni egy cikket azokról a cukrászdákról, ahol nem lehet mellélőni egy bejglivel, ha valaki teljesen vakon menne neki a szezonnak a témában. 

Most jövök a barlangból, mi az a begjli?

Bár szokás azt hinni, hogy egy magyar eredetű süteményről van szó, a valóság elég távol áll ettől, ugyanis a ma ismert bejgli egy német kalácsfajta leszármazottja, amely még a monarchia idejében jutott el hazánkba, mint oly’ más sok süteményünk. 

Mint fentebb jeleztem, klasszikusan a diós vagy mákos töltelékkel ellátott tekercseket szokás megkülönböztetni, ezek továbbra is itthon a legnépszerűbbek, azonban az újhullámos vonal megérkeztével divatba jöttek extrább ízesétűek.

Vannak cukrászdák, ahol árulnak gesztenyést, meggyes-mákos, szilvás, almás vagy akár káposztást is. 

Jó, de hol a legjobb?

Bár régen vétek volt a nagyobb áruházak polcairól süteményt venni és több helyen mai napig annak számít, a nagy német láncok polcain kapható bejglik be kell vallani, nem olyan rosszak, mint az ember számítana rá. 

Azonban a legjobbak még mindig a cukrászdákban vannak.

Ha Budapestre fókuszálunk, akkor legtöbbünknek a Daubner Cukrászda jut eszébe. A híres cukrászcsalád műhelye már 120 éve üzemel és nem hiába van állandóan kígyózó sor az üzletben. 

Ők a kísérletezőbbek közé tartoznak, hiszen a hagyományosakon kívül lehet kapni gesztenyés-narancsos, szilvás-mandulás és marcipános-narancsos ízben is. 

Jó választás lehet még a három helyen üzemelő Auguszt cukrászda, amely a klasszikusabb vonalat viszi. A tészta talán itt a legropogósabb, a puha töltelékkel azonban ez teljesen jó kontrasztot ad. 

Tudta, hogy van év bejglije? 

Idén negyedjére tartotta meg az „Év Bejglije” versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület, mely több kategóriában is megmérettette a hazai cukrászmestereket. Ínyenc kategóriában például egy „Adventi pirkadat” névre keresztelt darab, amely kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás – mandulapralinés töltelékkel készült. 

Az idei év legjobb diós bejglijét a budapesti Édes Szelet cukrászdában lehet megkóstolni, míg a legjobb mákos a gyomaendrődi Desszert Center terméke lett. 

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. december 24. 01:09
Bármi legyen is mákkal csakis itthoni sütés-főzés amibe saját magam darálom a mákot. Már messziről látom a kereskedelmi süteményekben, hogy nincs rendesen megdarálva a mák. Húsdarálóval darálják - vicceltek régen ha Julis beiglijéből pörögtak a mákszemek. Aztán, hogy ne olyan legyen mint a homok mindenfélét kitaláltak, főzöcskélés, cukorszirupban áztatás majd főzés meg egyéb baromság, de akkor sem lépnek a nagyanyám süteményének nyomába legyen Daubner Stübner meg akárki ha egyszer nincs a mák rendesen ledarálva. Ma már kérdés, ki tud egyáltalán sütni
Sulammit
2023. december 23. 23:43
Daubner Cukrászda a kedvenc cukrászdám. Egy problémám van vele, hogy ezt rengetegen tudják és hiába van 3 pult is mégis nagyon sokáig kell sorba állni. A Pozsonyi kifli is itt a legjobb.
Titi
2023. december 23. 20:12
Óriási dilemma! Nálunk mákos, diós kalács a divatos, isteni kelt tésztából. Életemben egyszer ettem bejglit vendégségben, de soha többé! Pedig állítólag az egyik legjobb cukrászda terméke volt.
balbako_
2023. december 23. 17:58
A feleségem csinálja a legjobbat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!