Gyorsan bejárta a sajtót az orosz tévécsatornán elhangzott elképzelés az Osztrák-Magyar Monarchia újjáélesztéséről

2023. december 08. 20:43

Megrögzött szuverenistaként, republikánusként, és anti-rojalistaként is eljátszottam a felvetéssel. Mi lenne ha…?

2023. december 08. 20:43
Somkuti Bálint
Somkuti Bálint
Facebook

„Gyorsan bejárta a sajtót a Rosszija 1 orosz tévécsatornán Vlagyimir Szolovjov élő műsorában elhangzott elképzelés az Osztrák-Magyar Monarchia újjáélesztéséről. Nyilván nem véletlenül hangzanak el ilyen gondolatok a nem éppen függetlenségéről híres állami csatornán, azonban még megrögzött szuverenistaként, republikánusként, és anti-rojalistaként is eljátszottam a felvetéssel. Mi lenne ha…?

De kezdjük az elején. A monarchia 1.0-át francia és kisebb mértékben brit érdekek mentén szabdalták szét az I. világháború után. Mert azt ugye senki sem gondolja, hogy a kis nemzetek érdekei voltak a mérvadók. A gyarmattartó birodalmakra olyan jellemző módon szándékosan igazságtalanul meghúzott határok garantálták, hogy a monarchia utódállamai folyamatosan fenyegetve érzik magukat a másik által, így az antant hatalmak bármikor döntőbíróként avatkozhatnak be a régióban. Furcsa fintora lenne a történelemnek, ha egy másik nagyhatalom a saját érdekei szerint rendezné át a dolgokat, és forgatná vissza az idő kerekét.

Ugyanis afelől ne legyen kétségünk – és ezt már több helyen elmondtam – hogy Vlagyimir Putyin mindent megtesz, ami a hatalmában áll, hogy azt a Nyugatot, amelyik olyan látványosan kitaszította országát megleckéztesse, sőt megalázza. Nyilván úgy, hogy eközben Oroszország jól, sőt nagyon jól jár.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. december 10. 12:32
Megkésve, de csak leírom: egy ilyen felvetés alkalmas arra, hogy akár egy szívélyessé vált nemzetközi kapcsolatot is, feszültséggel terheljen... A kérdést felvető Somkúti magyarázkodással tartozik, mert magyarázat nincs rá! -talán az enyhítene megrendült helyzetén, ha bevallaná, hogy a főnökei, a főnökség kényszerítette a nemtelen megnyilvánulásra...
tintapaca
2023. december 10. 11:38
Folyatás: Kárpátaljáról ne beszéljünk, mert az külön történet, Nyilvánvaló, hogy egy orosz győzelemtől retteghet Románia, mert az amik rögtön hazamennek, és Putyin nem felejt. Hasonló helyzetbe manőverezte magát Lengyelország és a Balti kis államok, valamint Moldova és Bulgária. Amikor a nyugat-európai országok majd viszzatérnek Oroszország Anyácska olajjal és gázzal csurdig telt keblére, lesz nagy tülekedés. Hausmeister Scholz újabban az oroszokat hibáztatja a gázszállítások elmaradásáért. Agyrém!
tintapaca
2023. december 10. 11:34
Somkuti Bálintnak üzenem, hogy az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, mert nincs kereke. Még mindig nem merik kimondani a történészek, hogy Románia, Szerbia azért kanyaríthatott akkorát a Magyar királyságból, mert csak az elcsatolt, fejlett magyar területek jövedelméből lehetett a hadikölcsönöket visszafizetni. ennek a két államnak a gazdasági alapját ma is a hajdani magyar területek biztosítják. Jelenczky István "nem, nem soha..." c filmjében tételesen felsorolja Raffay Ernő és még mások azokat a vagyontárgyakat, amelyeket az utódállamok kaptak. Félelmetesen nagy érték. A horvátok megkapták a fiumei vasút részét, valamint a magyar költségvetésből épült tengeri kikötőt, és Horthy Miklós átadta nekik az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottáját Pólában. Jelzem Horvátország ment a levesbe, a Szerb-Horvát királyságba. A csehek a szlovákokkal együtt megkapták a Felvidéket, de a csehek rájöttek, hogy a "testvérük"-kel rossz vásárt csináltak, ki is hajították őket.
Salitis
2023. december 09. 20:03
ja, ma az avgyijivkai szennyvíztelep, holnap meg Osztrák-Magyarr Monarchia, Holnaputánra a mi a terv?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!