Balog Zoltán püspök levelet írt Karsai Dánielnek

2023. december 27. 16:55

„A püspök úr felteszi azt a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról. A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról” – reagált az ügyvéd.

2023. december 27. 16:55

A Mandiner novemberben megírta, hogy Strasbourgban szólalt fel Karsai Dániel, az eutanáziához való jogáért harcoló ügyvéd. Állítása szerint nemcsak saját maga miatt, hanem más betegek békés halálhoz való joga miatt is döntött úgy, hogy bíróság elé áll.

Az ügyvéd karácsonykor levelet kapott Balog Zoltán püspök úrtól – közölte a Facebook-oldalán. „Balog úr levele empatikus és egyben gondolatébresztő, még akkor is, ha az abban foglaltak többségével nem is értek egyet. Annak viszont nagyon örülök, hogy az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi beszélgetés tovább mélyül” – írta.

Kinek van joga dönteni a halálról?

„A püspök úr felteszi azt a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról. A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról. Ahogy mindenki más meghozhatja ezt a döntést a saját életének végével kapcsolatban. Pontosabban jogának kellene lennie rá. Sokadszor hangsúlyozom, hogy az általam felvetett probléma a teljes belátási képességgel rendelkező emberek életvégi döntéshez való jogáról szól” – fogalmazott Karsai Dániel.

Ezzel kapcsolatban azonban Balog Zoltán így fogalmazott: „Mi, keresztyének annyit mondhatunk, hogy az élet Isten ajándéka. S keresztyénként Jézus Krisztusra tekintünk úgy, mint aki szenvedésével, mely egész élete, minden szenvedőnek társául szegődött.

Feltámadása pedig Isten válasza a szenvedésre. Csak Ő veheti el és csak Neki adhatjuk vissza életünket”

– írta a püspök úr.

Karsai Dániel teljes posztját, valamint Balog Zoltán levelét ide kattintva tudják elolvasni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Giszdúr
2023. december 28. 09:49
"A püspök úr továbbá felveti, hogy az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól. Azon országok tapasztalatai, ahol ilyen lehetőség adott, ezt az álláspontot egyértelműen cáfolták. Nincs semmilyen apokaliptikus irányba mutató lejtő. A jogintézménnyel nem élnek vissza, nemhogy rendszeresen, de egyetlen konkrét példát sem hallottunk eddig." Karsai Dánielnek sajnos szelektív a hallása. Csak néhány cikk: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-64004329 https://apnews.com/article/covid-science-health-toronto-7c631558a457188d2bd2b5cfd360a867 https://www.genethique.org/pays-bas-belgique-les-medecins-pratiquant-leuthanasie-sur-la-pente-glissante/
paracelsus-2
2023. december 28. 07:08
Dögölj meg minél előbb!
syphax-2
2023. december 28. 05:13
"....A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról” A "DOLOG" NINCS IGY! LEGFÖLJEBB ÖN AZT SZERETNÉ VÉLELMEZNI, HOGY IGY VAN, DE NINCS! És akkor SINCS(!), ha Ön a saját helyzetében erőszakkal --látszólag--képes KERESZTÜLVERNI a saját, VÉLT(!) igazát. MERT AZ ÉLET NEM AZ ÖNÉ! A SAJÁT ÉLETE SEM! AZ EMBERI ÉLET ISTEN ADOMÁNYA ÉS AJÁNDÉKA! ÉS AKKOR IS "AZ", HA ÖN NEM IGY GONDOLJA.
egy genetikusanalattvaló
2023. december 28. 02:42
Miféle jog az, amit az ügyvéd követel, amelyik kötelez egy embert, egy orvost, hogy egy másik embert öljön meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!