Most egy olyan filmet ajánlanék nektek, amit nem Fábry írt, csupán szerepel benne

2023. november 20. 22:49

A film szerintem az egyik legjobb magyar film a rendszerváltásról.

2023. november 20. 22:49
Mező Gábor
Mező Gábor
Facebook

„Fábry Sándor 70 – Nézzétek meg az Itt a szabadság! című elfelejtett filmet a rendszerváltásról. Hatalmasat alakít benne. És persze szegény Andorai Péter, aki az egyik legnagyobb magyar színész volt.

Fábry Sándor hetvenéves. Óriási szerepe volt abban, hogy bebizonyította, Magyarországon sem kizárólag baloldali műfaj a humor – még akkor sem, ha nagyjából kisajátították sokáig. Most egy olyan filmet ajánlanék nektek, amit nem Fábry írt, csupán szerepel benne, és hatalmasat alakít.

A film szerintem az egyik legjobb magyar film a rendszerváltásról, rendszerváltoztatásról, de sajnos alig-alig hallottak róla, nekem is egy barátom ajánlotta pár éve. Le is akartuk vetíteni a Modellváltás '89 történelmi fesztiválunkon, de nem sikerült, egyszerűen nem lehet tudni, kié a jog. Így lett gyakorlatilag elsüllyesztve, az okát nem értem.

Viszont a neten megtekinthető, nézzetek bele, ha van kedvetek, szerintem a maga »roncs-módján« zseniális darab.”

Nyitókép: Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2023. november 21. 20:20
Belenéztem, hihetetlenül depresszív, Fábry pedig erősen túljátssza a szerepét az elején. Andorai zseniális benne. Az öreg komcsi a jobb hátsón is az. Egyébként Fábryt szeretem, nem akarom lehúzni ezzel.
helvetia
2023. november 21. 17:10
Hol találom meg a neten? Eddig még nem találtam!
auditorium
2023. november 21. 14:34
Köszönet a javaslatért, az "Itt a szabadság" c. filmnek utána nézek. Külföldön a fesztiválokra mindig vontatott, lepusztult környezetben játszódó, letargikus filmeket visz Magyarország, amire a nézők már nem kiváncsiak. Vidámabb, humorosabb filmekre és az I. világháború előtti történelmi hátterű filmekre is szükség lenne. Sok kitűnő ifjusági és rajzfilmeket, rövidfilmeket is lehetne megismertetni külföldi nézőkkel. Ezeknek nagyobb sikere lenne és nem hagynák el vetités közben a nézőteret.
Bell & Sebastian
2023. november 21. 11:20
Fábry vicceskedve a gengszterváltás -kifejezést használta. Nem érdemes fing fűrészeléssel tölteni a drága időt, mert onnan kezdve bármelyik kormánynak legitimitási problémái támadnak. Szerény véleményem szerint a főelvtársak már 1983 .ban tisztában voltak a ténnyel, hogy ennek a rendszernek meszeltek, mindenki lopjon amit tud. Az USA innentől nem is számolt velünk komolyan, ami onnan tudható, hogy bármit kaptunk, ránk nem vonatkozott a fejlett technológiák exporttilalma. John Deere vagy programozható Texas Instruments palmtop egyre ment, ha másképpen nem, magánúton bejött, a vállalat meg kifizette. Gondoljunk csak bele! Mennyi ideje volt a hálózatnak megírni a forgatókönyvet, vele párhuzamosan felépíteni a kvázi-ellenzéket, amit minden elképzelhető formáció élére állítottak? Sok, nagyon is sok. Horváth István akkori belügyminiszter piszok jó munkát végzett, az őáltala védett keltetőben bújt ki a tojásából minden "forradalmár". akik majd látványosan megrohamozzák a fülkéket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!